Кінець карантину, новий курс долара і перерахунок пенсій: Що чекає на українців у травні

В Україні травень може запам'ятатися закінченням карантину, подорожчанням долара і перерахунком субсидій. Крім того, у травні перерахують виплати більшості пенсіонерів, передають Патріоти України.

Кінець карантину

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вже неодноразово заявляв, що українці повинні вийти на роботу у травні. Неофіційно розповіли, що швидше за все йдеться про 12 травні. При цьому частину обмежень збережуть, а тим, хто може працювати віддалено, рекомендуватимуть залишатися вдома.

"У травні країна має піти на роботу. В яких умовах, в яких нових соціальних стандартах, в яких часових рамках – це ті питання, які уряд опрацьовує разом із аналітиками", – заявив прем'єр-міністр.

Є й інший сценарій. Він передбачає, що спалах захворювань ще попереду. В такому разі карантин можуть продовжити аж до червня. Однак зараз і уряд, і медики намагаються зробити все, щоб не допустити такого сценарію. Він дуже болісно може вдарити по економіці – підприємства не працюють, в українців немає заробітних плат, зростає навантаження на видаткову частину бюджету і знижується дохідна.

Субсидії перерахують

У травні традиційно відбувається перерахунок розміру субсидій на неопалювальний сезон. У цьому році він відбудеться автоматично, тобто ходити в органи соцзахисту і просити про допомогу не доведеться.

Тим, хто втратив роботу під час карантину, Кабмін пропонує оформити субсидію без урахування колишньої зарплати, а з розрахунку компенсації від Соцстраху. Тобто обов'язково потрібно звернутися до Центру зайнятості й зареєструватися як безробітний.

Тільки після цього, якщо в інших членів сім'ї немає істотного доходу, можна розраховувати на часткову компенсацію комунальних послуг у вигляді субсидії.

Традиційно розмір субсидій на неопалювальний сезон істотно знижується, однак це відбувається найперше через те, що не потрібно платити за опалення.

Долар подорожчає

У травні вартість американської валюти може досягти 27,5-27,9 грн/$, розповідає фінансовий аналітик Володимир Мазуренко. При цьому курс залежатиме зокрема від того, як швидко закінчиться карантин.

"Ми в будь-якому разі будемо бачити поетапну девальвацію, яка вже закладена у бюджеті країни. Гадаю, що найближчим часом курс гривні щодо долара перебуватиме у стабільному діапазоні, але вже у травні може перейти до позначок 27,5-27,9 грн/$", – розповідає Мазуренко.

Однак різкої девальвації також очікувати не варто. причини:

  • Банківська система країни подолала негативний вплив коронавірусу. У НБУ вважають, що ажіотажний попит як з боку бізнесу, так і з боку населення спав.
  • Ринок зберігає девальваційні очікування, і зміцнення курсу використовуватиметься для нових закупівель, щойно з'явиться додаткова ліквідність.
  • Шанси на укладення договору з МВФ і зниження попиту з боку імпортерів поступово вичерпують свій вплив на ринок. Для подальшого зміцнення гривні потрібні будуть нові драйвери.

Пенсії перерахують

В Україні з першого травня пенсії помножать на коефіцієнт 1,11 (підвищення складе 11%), а мінімальна надбавка – 100 грн. При цьому мінімальний розмір виплати для тих, хто виконав вимоги щодо стажу, буде на рівні 2100 грн.

Про це йдеться в опублікованій на сайті Кабміну постанові уряду. Так, згідно з документом:

  • у 2020-му перерахунок пенсій відбудеться з коефіцієнтом 1,11;
  • підвищуватимуть розрахунковий розмір пенсій (без урахування додаткових надбавок);
  • якщо підвищення буде меншим за 100 грн, його автоматично "дотягнуть" до 100 грн;
  • перерахунок відбудеться 1 травня.

"Фінансування виплат, передбачених абзацами першим і третім пункту 1, абзацу третього пункту 2 та пункту 3 цієї постанови, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, передбачених за програмою "Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, і дефіциту коштів Пенсійного фонду", – йдеться у рішенні.

Довгі вихідні

У травні на українців чекає відразу кілька додаткових вихідних:

  • 1 травня (п'ятниця);
  • 11 травня (понеділок).

11 травня Українці зможуть відпочивати через перенесення вихідного дня з суботи, 9 травня. До слова, саме через перенесення вихідного на понеділок часткове закінчення карантину можуть перенести на 12 травня (вівторок).

Джерело: Обозреватель

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...