Кліматична катастрофа може статися в будь-який момент у найближчі 6000 років: Вчені зробили лякаючий прогноз

Вчені припускають, що кліматична катастрофа може відбутися у будь-який момент впродовж наступних 6000 років. За словами експертів, передбачити точний час переломних моментів у природі практично неможливо, передають Патріоти України.

Фільм-катастрофа "Післязавтра" може стати реальністю. Адже тривожні ознаки кліматичних змін вчені фіксують ледь не щодня, пише DailyMail.

Команда з Технічного університету Мюнхена та Потсдамського інституту дослідження впливу клімату надала як приклад Атлантичну меридіанну обертальну циркуляцію (AMOC). Ця система циркулює воду з півночі на південь і назад у довгому циклі в Атлантичному океані, переносячи теплі потоки з тропіків на північ.

Вчені припускають, що AMOC ослабне протягом 21 століття через збільшення парникових газів і танення льоду. Якщо система розпадеться, північна півкуля стане холоднішою, що призведе до різкого зниження температури в Європі. Також вологі сезони в тропічних лісах Амазонки зміняться сухими сезонами, а в прибережних містах рівень моря підніматиметься ще швидше.

Попередні прогнози на основі історичних даних припускали, що колапс може статися між 2025 і 2095 роками. Однак нове дослідження показало, що невизначеності настільки великі, що ці прогнози не є надійними.

За словами дослідників, використовуючи різні набори даних і аналіз, час перекидання для AMOC коливався від 2050 до 8065. Тобто похибка в 6000 років не є особливо корисною для точних прогнозів.

Експерти також сказали, що час настання інших кліматичних переломних моментів, таких як танення полярних льодових покривів або зникнення тропічних лісів, також є надто невизначеним. Це пов’язано з тим, що ще дуже багато невідомо про основні фізичні механізми зміни клімату. Є брак прямих спостережень за кліматичною системою та неповні історичні дані.

"Наше дослідження є одночасно тривожним дзвіночком і застереженням. Є речі, які ми все ще не можемо передбачити, і нам потрібно інвестувати в кращі дані та глибше розуміння відповідних систем. Ставки занадто високі, щоб покладатися на хиткі прогнози", – наголосила провідна авторка дослідження Майя Бен-Ямі.

Експерти також підкреслили, що статистичні методи все ж дуже добре повідомляють нам, які частини клімату стали більш нестабільними. "Нам все ще потрібно зробити все можливе, щоб зменшити наш вплив на клімат, насамперед шляхом скорочення викидів парникових газів. Навіть якщо ми не можемо передбачити час перекидання, ймовірність перекидання ключових компонентів земної системи все одно зростає з кожною десятою градуса потепління", – підсумував співавтор дослідження кліматичних змін Ніклас Боерс.

В Україні АЗС готуються підвищувати ціни: Коли чекати на подорожчання пального

середа, 7 серпень 2024, 6:48

В Україні очікується зростання вартості пального. Причому вже найближчим часом. Причина - підвищення акцизів. Про це йдеться у звіті НБУ, передають Патріоти України. Втім, зазначається в ньому, через ефект бази порівняння, також зумовлений податковими...

Заява нумізматика спричинила "золоту лихоманку" в Британії: Люди риються в шухлядах у пошуках дрібної монети XX ст., за яку пропонують 140 000 фунтів стерлінгів (відео)

середа, 7 серпень 2024, 6:00

Британці розбагатіють, якщо продадуть на аукціоні дефіцитне пенні 1933 року випуску, розповів колекціонер старовинних монет. З його слів, відшукали ще не всі такі монети, тому шанс все ще лишається. . Житель Великої Британії зможе отримати 170 тис. фу...