"Ключ-трава", яку зазвичай шукали на Івана Купала: У Києві знайшли рідкісну рослину (фото)

Екологи знайшли на Трухановому острові найбільш рідкісну рослину Києва. Це гронянка багатороздільна, повідомляють Патріоти України з посиланням на Київський еколого-культурний центр у Facebook.

Рослина існує ще з часів льодовикового періоду. Вона ззовні нагадує маленьку папороть. Гронянка є найрідкіснішою рослиною Києва. Вона включена до регіональних Червоних списків Закарпатської, Чернівецької, Івано-Франківської, Чернігівської областей та міста Києва. Червонокнижні сон-трава чи проліски зустрічаються частіше.

Ця рослина належить до папоротей, але на мільйони років старше відомих багатьом звичайних папоротей типу орляка. "На початку 2000-х років гронянку багатороздільну ботаніки знайшли на двох київських островах - Долобецькому (Гідропарк) та Трухановому. Однак на Долобецькому цю ніжну рослину знищили рубкою дерев, а на Трухановому – прокладкою нової дороги та незаконним звалищем. Здавалося, рідкісна рослина втрачена для Києва назавжди", – вказали екологи.

В Україні відомо близько 30 місць зростання. У народі гронянку називають "ключ-трава". Її шукали у ніч на Івана Купала. Гронянка має ніжки зі спорами, схожі на стебло квітки. Люди вірили, що ця рослина здатна відкрити підземний вхід до скарбів.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...