Кого мобілізують в Україні у жовтні, а хто має право на відстрочку - роз'яснення

В Україні було продовжено дію воєнного стану та загальну мобілізацію через повномасштабне вторгнення РФ щонайменше до 15 листопада цього року. Через це із 1 жовтня до війська продовжать мобілізувати військовозобовʼязаних чоловіків від 18 до 60 років. А військовозобовʼязані жінки, які ще цього не зробили, мають стати на військовий облік, передають Патріоти України.

OBOZREVATEL зібрав усю наявну інформацію про порядок мобілізації у жовтні.

Так, до мобілізації залучатимуть військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років, які мають досвід військової служби, а також тих чоловіків, які перебувають у запасі та не мають досвіду служби.

Також можуть мобілізувати чоловіків від 18 до 27 років, які проходять службу в запасі.

Мобілізації підлягатимуть і чоловіки, виключені і зняті з військового обліку, яких ВЛК визнала придатними до військової служби, якщо вони не скоювали тяжкого та особливо тяжкого злочину.

До лав ЗСУ також можуть призвати осіб з інвалідністю від 18 до 60 років, які були визнані придатними або обмежено придатними до служби, за їхнім власним бажанням.

Варто зазначити, що військовозобов'язані, які переїжджають в інші міста, регіони чи країни, повинні протягом семи днів звернутися до ТЦК або дипломатичного відомства для особистої реєстрації.

Хто має право на відстрочку у жовтні. Це особи, які:

– доглядають за дружиною, чоловіком, батьком або матір'ю з інвалідністю, і більше нікому надавати догляд, за умови відсутності інших членів сім'ї віком від 18 до 60 років;

– є зареєстрованими працівниками, чиї місця роботи були заброньовані;

– є людьми з інвалідністю або непридатними до служби зі зняттям із військового обліку;

– батьки багатодітних сімей;

– батьки-одинаки, які самостійно виховують дітей до 18 років;

– батьки-усиновителі дітей із інвалідністю до 18 років;

– батьки неповнолітніх дітей, якщо їхні партнери або партнерки проходять військову службу;

– студенти, аспіранти, асистенти-стажисти, аспіранти, які навчаються за денною або дуальною формою навчання;

– наукові та науково-педагогічні працівники вишів, наукових установ і організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь;

педагоги із закладів професійної освіти, шкільні вчителі, які працюють не менше ніж на 0,75 ставки;

– народні депутати України, працівники органів військового управління, військових частин, підприємств, установ і організацій Міноборони, ЗСУ, Держслужби спецзв'язку, СБУ, СЗР, НГУ, ДПСУ, НПУ, Бюро економічної безпеки, НАБУ, ДБР, Державної виконавчої служби, Управління держохорони.

Нагадаємо також, що є чотири види повісток: для уточнення облікових даних, для проходження медкомісії, повістка-призов до ЗСУ та мобілізаційне розпорядження.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...