Колосальний удар по ринку праці: Стало відомо, скільки людей втратять роботу через впровадження штучного інтелекту

Світовому ринку праці буде завдано колосального удару. Сотні мільйонів людей вже найближчими роками можуть опинитися без роботи. Україну цей процес також не омине. Такі невтішні прогнози пов'язані із застосуванням штучного інтелекту, передають Патріоти України.

Про майбутню кризу на світовому ринку праці пише sud.ua із посиланням на Financial Times. Наприкінці 2022 року було запущено чат-бот на основі штучного інтелекту ChatGPT. Цей сервіс здатний на прохання користувача генерувати контент практично не гірше за живу людину, та й у простому спілкуванні нейронну мережа майже не відрізнити від реального співрозмовника. Успішний запуск ChatGPT "прогримів" на весь Інтернет і викликав багато обговорень. Експерти вже пророкують колосальний удар по ринку праці.

Ще років 20 тому штучний інтелект (ШІ) більшості людей здавався предметом фантастичних романів або дискусій окремих груп гіків та романтиків, а фільми про поневолення людства машинами сприймалися не інакше як фантастичні прогнози віддаленого майбутнього. Проте прогрес не стоїть на місці

Сьогодні словосполучення “нейронна мережа” та абревіатуру ШІ знає кожен школяр, а голосовими інтерфейсами на кшталт “Siri” користуються діти і домогосподарки. Безумовно, таким додаткам ще далеко до ворожого Скайнету з фільму "Термінатор". Проте вже зараз ШІ у багатьох викликає серйозне занепокоєння.

Аналітики інвестиційного банку Goldman Sachs дійшли висновку, що системи на основі штучного інтелекту найближчим десятиліттям суттєво вплинуть на продуктивність праці, що дозволить збільшити річний загальносвітовий ВВП на 7%. Однак, крім позитивної тенденції, нескладно прогнозувати труднощі, з якими може зіткнутися людство незабаром.

Сервіси на кшталт Chat GPT вже найближчими роками можуть замінити до чверті працівників майже у всіх сферах діяльності, а це близько 300 мільйонів осіб тільки в США та Європі.

Найбільше ризикують залишитися без роботи юристи та адміністратори. Але і в інших професіях частина трудового процесу тією чи іншою мірою ляже "на плечі" ШІ.

Наприклад, у США автоматизація на основі використання ШІ не торкнеться або торкнеться мінімально лише 30% працівників фізичної праці, які трудяться на відкритому повітрі. Близько 63% робочої сили втратять частину своєї праці, віддавши її штучному інтелекту. Однак із найбільшими проблемами можуть зіткнутися 7% працюючих громадян США, діяльність яких легко піддається заміні на генеративний ШІ. Схожа ситуація складається й у країнах Європи.

У майбутньому цілком можлива ситуація, коли відбуватиметься зростання продуктивності праці в забезпечених країнах і водночас зростатиме криза на світовому ринку праці. Не оминуть такі труднощі і Україну. Адже в нашій країні чимало людей задіяно в таких галузях як IT, копірайтинг, графічний дизайн та інші професії, які можуть бути частково дані на відкуп нейромережам.

Слід зазначити, що оцінки аналітиків Goldman вельми стримані порівняно з результатами досліджень інших компаній. За даними компанії OpenAI, яка створила ChatGPT, у 80% громадян США нейронні мережі заберуть мінімум 10% їхньої роботи.

Бурхливий розвиток ШІ загрожує не тільки масовим безробіттям, а й новими методами шахрайства. Про таку небезпеку попереджають співробітники Європолу.

Однак, незважаючи на всі упередження, нейронні мережі вже міцно увійшли до багатьох сфер нашого життя. Прогрес не зупинити, тому технології ШІ стрімко розвиватимуться і в майбутньому. Цілком можливо, що вже до 2030 року інвестиції в подібні технології лише у США сягнуть 1% ВВП.

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...