"Коли я виринув, то побачив, що моя дружина лежить у крові": На Дніпропетровщині намагаються зам'яти справу про скандальну VIP-аварію (фото)

Народний депутат-регіонал VII і VIII скликань, перший заступник директора Національного інституту раку Андрій Шипко на своєму катері протаранив інший і зник з місця, не надавши допомоги травмованим пасажирам судна, яке потопало. На думку потерпілих і їхнього адвоката, справу намагаються зам'яти - майже місяць не було нормального розслідування, передають Патріоти України.

Що трапилося на річці

НП на річці Самара в Новомосковську Дніпропетровської області трапилась увечері 8 серпня 2020 року. На величезній швидкості катер протаранив інший плавзасіб і зник із місця події, навіть не спробувавши допомогти людям.

Свідки й постраждала сторона стверджують, що за штурвалом перебував Андрій Шипко. Як розповіли потерпілі, цього дня близько 19:00 катер Campion Allante, держ. номер УДД-580К, на величезній швидкості налетів на плавзасіб, який рухався в зустрічному напрямку, в результаті чого постраждало шестеро осіб.

"Ми на своєму катері пливли по річці Самара в районі Новомосковська. Ми прогулювалися. Крім мене, в катері перебували моя дружина, мої батько й мама і друзі моїх батьків. Коли ми пливли вздовж берега, то з-за повороту на величезній швидкості вилетів катер, який врізався в нас. Мене викинуло за борт, а наш катер від отриманих ушкоджень став тонути. Коли я виринув, то побачив, що моя дружина лежить в крові. На одну мить я подумав, що вона загинула", – розповів Станіслав Муха.

За його словами, катер, що врізався в їхнє судно, трохи відплив, а люди, які там перебували, спостерігали, що відбуватиметься далі. "Я чітко запам'ятав, що в тому катері перебувало троє людей: два дорослих чоловіки й одна дитина. Я запам'ятав їхні обличчя, силуети, те, як вони виглядали", – додав Станіслав на пресконференції.

У тому місці, де відбулося зіткнення катерів, на березі немає доріг, тому швидка допомога не може під'їхати. Щоб врятувати поранених, потрібно було доставити їх на протилежний берег, де є будинки.

"Ми кричали людям на катері, який врізався в нас. Але вони не відреагували, стояли і просто спостерігали. І коли вони побачили, що в нашому катері лежить моя дружина непритомна, а у всіх інших на обличчях садна й рани від аварії, то вирішили втекти з місця аварії.

На великій швидкості вони попливли, не реагуючи на наші крики про допомогу. Нас у розбитому катері просто залишили вмирати на воді. Мій батько просив, щоб люди на іншому човні, що підпливли до нас, запам'ятали номери реєстрації того катера, який протаранив нас", – повідомив потерпілий.

Дві постраждалі жінки потрапили в хірургічне відділення однієї з лікарень – лікарі оцінювали їхній стан як середньої тяжкості. У дружини Станіслава Мухи була зламана щелепа, закрита черепно-мозкова травма, струс мозку й забої. У другої постраждалої, матері Станіслава – забій хребта та зламані ребра. Решта пасажирів протараненого катера отримала легші травми.

Правоохоронними органами було відкрито кримінальне провадження за статтею 291 Кримінального кодексу України (Порушення правил руху, що спричинило тяжкі наслідки). Пізніше адвокат потерпілих подав ще одну заяву про вчинення злочину за ст. 135 КК України (Ненадання допомоги людям, які опинилися в стані, небезпечному для життя).

За інформацією, яку озвучили постраждалі, разом з екснардепом Андрієм Шипком у катері перебували його брат Олексій, який уже 10 років обіймає посаду генерального директора Державного підприємства "Дніпростандартметрологія", і племінник Степан.

"Андрій Шипко є заслуженим працівником охорони здоров'я, доктором медичних наук. І мене просто вразив його цинізм: людина, яка з огляду на свою професію зобов'язана займатися порятунком життя простих громадян нашої країни, кинула нас помирати посеред річки, – додав постраждалий. – Якби на допомогу не прийшли люди з інших човнів, я не знаю, чим би для нас закінчилася ця аварія", – додав Станіслав.

Головне – замести сліди

Після того як було відкрито кримінальне провадження, Андрій Шипко, який живе і працює в Києві, спробував приховати всі сліди свого перебування в Дніпропетровській області в день аварії. З його особистих сторінок у соціальних мережах стали зникати записи й фотографії, які могли стати незаперечними доказами його місцеперебування 8 серпня 2020 року.

Так, за день до аварії, 7 серпня, Андрій Шипко опублікував на своїх сторінках у Facebook і Instagram фотографії з Дніпра. Як він сам повідомив у супровідному тексті, в цей день Шипко перебував у відрядженні в Українському державному науково-дослідному інституті медико-соціальних проблем інвалідності, де обговорював проблеми онкохворих пацієнтів. Наступного дня після аварії, 9 серпня, Шипко і зовсім виклав своє фото в церковному вбранні в компанії священнослужителів.

Журналісти з Дніпра 13 серпня встигли зробити скриншоти публікацій VІP-чиновника, а вже через кілька годин Шипко підчистив свої акаунти.

Місяць блокували слідство

Через місяць після страшної аварії Станіслав Муха повідомив, що важко травмованих його дружину й маму вже виписали з лікарні, проте попереду їх чекає тривале лікування. А ось із розслідуванням резонансної НП і зовсім не весело: на його думку, справу намагаються зам'яти.

Більш докладно про ситуацію, що склалася, розповів адвокат В'ячеслав Шестріков. – Слідство не поспішає в цьому питанні. Дуже не поспішає. Розслідування майже місяць просто блокувалося. Слідчий ховався, не брав слухавку, потім розповідав, що дуже зайнятий і так далі.

Можу також сказати, що ми відчували тиск – вельми впливові сили втручалися в процес. Ну, і за станом на сьогоднішній день у справі немає жодного підозрюваного.

Минулого тижня Станіслав був на особистому прийомі в керівника поліції Дніпропетровської області, після цього почалося якесь "ворушіння". Потерпілому хоча б подзвонили й пообіцяли, що будуть контролювати хід розслідування. Але, знов-таки, як далі буде розвиватися розслідування – важко сказати.

Вражає й те, що за місяць винуватці не спромоглися навіть перепросити, не те що надати якусь допомогу і спробувати врегулювати ситуацію.

Вони переконані, що їм все зійде з рук. Вони спокійно їздять по всяких заходах, фотографуються. Нам же доводиться подавати скарги на роботу органів слідства, подавати клопотання.

Наприклад, щоб хоча б знайшли катер, упевнилися, що на ньому є пошкодження, щоб призначили експертизу... Ми постійно смикаємо і намагаємося підштовхнути роботу поліції.

З нещодавнього, що нас зовсім шокувало, винуватець аварії подав заяву, щоб його визнали потерпілим! Мовляв, він вдарився під час аварії об кермо або щось ще, і в нього нібито зламано два ребра. Хоча наступного дня після аварії він позував у церкві, зображував благодійника. Ці фотографії він виклав у Facebook, що і вдалося заскринити. Потім начебто надавав комусь медичну допомогу – знову фотографувався й піарився. І коли вже на нього подали заяву в правоохоронні органи, він "згадав", що у нього зламані два ребра і він "теж" потерпілий.

Тобто ми бачимо спробу пана Шипка не просто піти від відповідальності, але і зробити потерпілого, Станіслава, винним у цій аварії.

Це верх цинізму! Тому що п'ять свідків, які були присутні на місці аварії, розповіли, як усе відбувалося. Люди на величезній швидкості, найімовірніше в нетверезому стані (хоча стверджувати ми не можемо) просто влітають у човен, кидають людей без свідомості і тепер хочуть стати... потерпілими!

Слідчий попередньо відмовив Шипку у визнанні потерпілим, тоді той звернувся до суду, який уже також відмовив. Що винуватці аварії будуть тепер робити – далі побачимо.

Звичайно, ми хочемо, щоб такі випадки не заминалися й не замовчувалися, тому що людина, яка кинула тонути шість осіб, обіймає відповідальну посаду в органах охорони здоров'я. Це неприпустима ситуація. Замість вибачень і надання допомоги людина просто себе виправдовує – з першої хвилини й до сьогоднішнього дня.

Джерело: Обозреватель

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...