Коли переходять на зимовий час - дата та година переведення стрілок годинника

Щорічно в Україні стрілки годинників в жовтні переводять на зимовий час. Незважаючи на те, що обговорювалося питання скасування переходи на зимовий і літній час, в Україні стрілки годинників переводять навесні і влітку, передають Патріоти України.

Давно відомо, що причин для такого кроку відразу кілька. По-перше, з настанням зимового періоду істотно скорочується світловий день. Тому перехід на зимовий час балансує відповідність біологічного часу – календарному. Ще однією причиною є економія електроенергії і більш повне використання короткого світлового дня взимку.

Історія переведення часу

Згідно з історичними хроніками, в перший раз переведення стрілок годинника на годину вперед влітку і на годину назад взимку в цілях економії енергетичних ресурсів був проведений у Великобританії. Це сталося в 1908 році.

Деякі історики стверджую, що сама ідея переходу на зимовий і літній час була висловлена президентом США, одним з авторів Декларації незалежності США Бенджаміном Франкліном.

Так чи інакше, на сьогоднішній день це стало вже традицією. І переведення стрілок в залежності від пори року здійснюється більш ніж в 80-ти країнах світу.

Коли переводять час 22 року

Традиційно в Україні встановлено перехід на зимовий час у жовтні. Роблять це в останню неділю другого місяця осені. Так випадає, що переведення стрілок на зимовий час в 2022 році відбудеться 30 жовтня. Відповідно, в ніч на 30 жовтня о 4:00 ранку стрілки годинника переводяться на одну годину назад.

Звернемо увагу, що практично всі гаджети і електронні пристрої запрограмовані на переведення годинників за зимовий і літній час. Тому немає необхідності вручну переводити час. Це можна зробити лише на механічному годиннику, який оснащено спеціальними механізмами регулювання.

Переведення годинників на зимовий час - як підготуватися

Переведення стрілок годинника часто позначається на біологічних ритмах. Комусь це дається легко і безболісно, а хтось ще довго налаштовується на новий час. Медики попереджають, що при переході навіть на зимовий час можливі погіршення самопочуття, зниження імунітету і порушення сну.

Постарайтеся в найближчі тижні не планувати ніяких важливих справ, заходів зі значними фізичними і моральними навантаженнями, по можливості відкласти великі справи. Подбайте про своє здоров'я - приймайте вітаміни групи В, С, фолієву кислоту і комплекси з кальцієм і магнієм. Також буде не зайвим збільшити фізичну активність, постаратися отримати максимальний вплив сонця.

Перехід на зимовий час: що важливо знати

Медики дали кілька дієвих рекомендацій, які допоможуть організму швидше впоратися зі стресом при переході на зимовий час.

  • намагайтеся за кілька днів до дати переведення стрілок годинника прокидатися і йти до сну пізніше на 20-30 хвилин, також змінити час проведення всіх ритуалів, пов'язаних з цими процесами;
  • слідкуйте за тим, щоб приміщення де ви спите провітрювати, при цьому намагайтеся більше гуляти на свіжому повітрі;
  • не забувайте про фізичні вправи - проводите вранці розминку для м'язів;
  • не переїдайте, проте намагайтеся ситно і помірно снідати.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...