"Коли прийдуть наші - віддаси": Викрадений окупантами на Харківщині письменник закопав щоденник війни в своєму саду

Письменник та волонтер - Володимир Вакуленко під час окупації Харківщини писав щоденник і закопав його в садку на передодні свого викрадення і попросив батька: "Коли прийдуть наші - віддаси", повідомляють Патріоти України.

Він не приховував своєї проукраїнської позиції, тож до письменника окупанти прийшли додому з обшуками по доносу місцевого мешканця села Капитолівка на Ізюмщині. Про місцеперебування Володимира Вакуленка досі нічого не відомо.

Письменник та волонтера Володимира Вакуленко жив із батьком і 14-річним онуком Віталієм, який має розлад аутичного спектра. Окупанти перевернули дім догори дриґом. Забрали книжки сина Володимира - він писав українською, білоруською, перекладав литовською, видавав також дитячі книжки. 23 березня його сина та онука, який не говорить - окупанти забрали на допит, однак ввечері їх повернули. “На одному смартфон у нього було “Путін-ху***” і вони зразу за нього взялись”, - розповідає син.

По соцмережах Володимира Вакуленко було зрозуміло наскільки у нього активна громадянська позиція. Останній пост датований 3 березня, про обстріли окупантів. Як зник інтернет Володимир Вакуленко почав писати щоденник на папері. Володимир відчував, що за ним прийдуть вдруге, 23 березня він поставив крапку у своєму щоденнику і позвав батька у садок, щоб заховати щоденник. “Він ховав при мені. “Батько, як тільки прийдуть наші, віддай”, - переказує слова сина батько.

Наші прийшли через 6 місяців. Батько про щоденник вперше розповів письменниці і документаторці воєнних злочинів Вікторії Амеліній. Щоденник передали на розшифровку до літературного музею Харківщини.

38 аркушів то дрібним - в кожній клітинці почерком, то навпаки розмашистим. Весь щоденник нині не розшифрований і поки невідома доля його автора, його не будуть оприлюднювати. Це важливий документ для слідства - тут зафіксовано, коли і як заходили окупанти, а також цінне історичне джерело про російсько-українську війну. “Написав в кінці “все буде Україна я вірю в перемогу”. Людина розуміла, що за ним прийдуть, але він все одно написав “я вірю в перемогу”, - каже Амелія.

"Я вірю в перемогу" - це останній рядок в щоденнику Володимира Вакуленка - написаний 23 березня. Батько був свідком, як син дописував щоденник. Володимир Вакуленко - волонтерив, допомагав військовим. Був учасником революції Гідності, його поранили у Маріїнському парку 18 лютого 2014 року під час сутичок з «тітушками». Найдорожче, що було в них вдома для Володимира, каже батько - це прапори з Майдану, які він сховав, щоб окупанти не могли знищити стяги.

У щоденнику тільки раз згадується про страх. Володимир Вакуленко ставить питання, що буде з його сином, якщо з ним щось трапиться. Нині про хлопчика піклується бабуся - мама письменника. Пані Олена каже шукала сина , ще з кінця березня , як тільки його викрали. Вона ходила до окупаційної влади, просила повернути сина. В Капитолівці, що під Ізюмом викрадали чоловіків, допитували, але зрештою відпускали.

Коли деокупували Ізюм, пані Олена сподівалася дізнатися новини про Володимира. Натомість весь світ дізнався, що в Ізюмі росіяни катували і розстрілювали українців. Під час окупації похованням займалося єдине ритуальне бюро. На місці масового поховання були тільки христи з номерами. Їх записували у спеціальну книгу, а напроти номерів зазначали прізвища, якщо знали. “Там є запис Вакуленко Володимир, захоронений під номером 319”, - розповідає мама письменника.

Однак нині, коли усі тіла ексгумували в могилі під номером 319 не знайшли Володимира. “Дійсно Вакуленко вказаний під номером 319 , але під час ексгумації саме в цій могилі 319 було тіло жінки”, - кажуть слідчі.

З цього масового поховання ексгумували 447 тіл - 22 військових, 425 цивільних, 5 - з них діти. В журналі чимало не відповідностей, каже речник Харківської обласної прокуратури. Є порожні могили, а є такі, де поховані одразу двоє чи троє. Тому треба ідентифікувати усі тіла з масового поховання, щоб розуміти, як в записах з'явилося прізвище Володимира Вакуленка. А ДНК поки здали тільки кілька десятків рідних, тому процес цей буде тривалим. Поки ж не має доказів пані Олена вірить, що її Володя живий і сподівається на маленький, але все ж таки шанс, що її син у російському полоні.

Джерело: ТСН.ua

В Україні хочуть вивести з обігу паспорти-"книжечки" зразка 1994 року: Чого чекати

субота, 20 квітень 2024, 6:50

Стали відомі нові подробиці можливих змін, які стосуються паспортів українців. Про них у коментарі для ТСН.ua розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передають Патріоти України. "Я оприлюднив річний публічний звіт, як це передб...

Американець вчинив самопідпал біля будівлі, де судять Трампа

субота, 20 квітень 2024, 6:15

У Нью-Йорку, біля будівлі суду, де відбувався відбір присяжних у кримінальній справі експрезидента Дональда Трампа, чоловік вчинив самопідпал, повідомляє The New York Times. . Зазначається, що перед цим чоловік розкидав біля суду листочки з антиурядо...