Колись людство стане їм зайвим? Перші у світі біороботи почали самовідтворюватися

Науковці університету Вермонта у США виявили, що створені ними перші у світі біороботи — ксеноботи мають здатність самовідтворюватися, повідомляють Патріоти України з посиланням на New Scientist.

Ксеноботів вперше було створено минулого року за допомогою клітин з ембріона жаби виду Xenopus laevis. У відповідних лабораторних умовах клітини утворювали невеликі структури, які могли самостійно збиратися, рухатися групами та відчувати своє середовище. За словами вчених, коли біороботи збираються в групи, вони можуть утворювати сфери приблизно з трьох тисяч клітин протягом п'яти днів.

Дослідники помітили, що групи з 12 біороботів можуть утворювати одне або два нові покоління.

"Один ксенобот-батько може запустити процес розмноження, а потім випадково другий батько може помістити більше осередків у цю купу клітин і так далі", — зазначив автор дослідження Джош Бонгард.

Вчені кажуть, що нове дослідження може бути корисним для використання у медичній сфері.

"Якби ми знали, як наказати клітинам робити те, що ми хочемо, то, це була б регенеративна медицина — рішення травматичних ушкоджень, вроджених вад, раку та старіння", — вважають автори дослідження.

Дослідження показує абсолютно нову модель відтворення: кінематичну самореплікацію. Наголошується, що ні одна тварина чи рослина, відома науці, не відтворюється таким чином. Цей процес відомий на молекулярному рівні, але його раніше не спостерігали у масштабах клітини чи організму.

Можливо, на початку зародження життя на Землі кінематична самореплікація в молекулах могла зіграти свою еволюційну роль. Деякі члени команди сподіваються використати ксеноботів, щоб дослідити, як могли розмножуватися перші організми на Землі.

Перейдуть в онлайн-формат: Росія скасовує проведення ходи "Безсмертний полк"

вівторок, 23 квітень 2024, 19:40

У Москві скасовано проведення ходи «Безсмертний полк» 9 травня. Натомість подія відбудеться в онлайн-форматі. Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на організаторів акції, передають Патріоти України. Як заявила перша заступниця голови комітету...

"Ніхто з його рідні в РФ більше не живе, але...": Легенда українського тенісу звинуватив зірку Росії в лицемірстві

вівторок, 23 квітень 2024, 19:28

За словами спортсмена, він вважає Медведєва лицеміром, який не висловився про війну в Україні. «Я знаю, що він із сім'єю виїхав із Росії у 2017 році. Ніхто з його близьких у Росії не живе. Але він, як риба, набрав у рот води, він досі мовчить і нічого ...