Компенсації за втрачене житло по програмі єВідновлення: Ось чому мешканці постраждалих регіонів залишаються без допомоги

Люди з Херсонської, Донецької, Харківської та Запорізької областей не можуть отримати компенсації за втрачене житло через труднощі з фіксацією руйнувань у небезпечних зонах, де члени комісій ризикують життям. Незважаючи на успіх програми єВідновлення в інших регіонах, уряд і профільні міністерства шукають шляхи вирішення проблеми для найбільш постраждалих територій.

Про це повідомив голова підкомітету з питань тимчасово окупованих територій, відновлення та розвитку деокупованих територій України Сергій Козир. За його словами, уряд, парламент та Офіс президента не мають чіткої інформації щодо масштабу необхідних компенсацій у цих регіонах.

Станом на 15 травня 2024 року 51,6 тисячі родин отримали 4,7 мільярда гривень на проведення ремонтних робіт за програмою єВідновлення. Крім того, було видано 6,7 тисячі житлових сертифікатів на придбання або відбудову знищеного житла. Середня сума сертифіката становить 1,7 мільйона гривень. "Ми бачимо, що люди отримують адекватні компенсації для того, щоб відремонтувати чи придбати (побудувати) нове житло", – зазначив Сергій Козир.

Програма успішно діє переважно в Київській області. Проте навіть там, зокрема в Бучі та Ірпені, люди змушені жити в мобільних містечках, наданих Польщею. Козир визнає існування територіальної проблеми, яка особливо гостро проявляється в найбільш постраждалих регіонах – на Херсонщині, Донеччині, Харківщині та Запоріжжі.

Вас може зацікавити:Озвучено долю Усика після перемоги у реванші над Ф'юрі

Одна з головних причин, чому компенсації не доходять до жителів цих областей, – це ризики для життя та здоров’я членів комісій, які повинні фіксувати руйнування на місці. "На найбільш постраждалих територіях відновити їх або виплатити компенсації людям, які втратили житло, зараз практично неможливо. Є потреба у фізичній присутності місцевої комісії там, де необхідно зафіксувати руйнування. Проте є ризики для життя та здоров’я членів комісії в населених пунктах, які постійно обстрілюють", – пояснив Козир.

Він також підкреслив, що постійно відбуваються комунікації з профільним міністерством у пошуках виходу з цієї ситуації. "Ми постійно комунікуємо на цю тему з профільним міністерством, шукаємо вихід", – додав він.

Отже, хоча програма єВідновлення і надає значну підтримку багатьом українським родинам, найбільш постраждалі регіони стикаються з унікальними викликами, які потребують окремих рішень і підходів. Вирішення цих проблем є критично важливим для забезпечення справедливого і всеосяжного відновлення житла для всіх громадян України.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...