Кому і на скільки підвищать пенсії з 1 липня

З 1 липня в Україні підвищать пенсії літнім людям, які не підпали під індексації 2019-2020 років і чорнобильцям, а також буде проведена чергова індексація виплат. Крім індексації пенсій, підвищення також торкнеться тих пенсіонерів, які не підпали під індексації 2019-2020 років і чорнобильців. Крім того, зростуть надбавки за понаднормовий стаж, які складають 1% від мінімальної пенсії за кожний рік, зазначають Патріоти України.

На скільки зростуть пенсії

У зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму мінімальна пенсія зросте на 85 гривень, а максимальна - на 850.

100 гривень додадуть пенсіонерам, які не підпали під індексації 2019-2020 років.

"Ми знаємо цю категорію людей, і коли ми робили індексацію з березня для 8 млн осіб, я знала, що ще є півмільйона ось таких людей, ми для них також визначили з 1 липня щомісячну доплату по 100 гривень", - пояснила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Також уряд розгляне постанову про підвищення пенсій і мінімальних пенсійних виплат для ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

"У минулому році ми внесли в Раду законопроект, де пропонуємо на 40% підвищити пенсії ліквідаторам на ЧАЕС з інвалідністю. Крім того, я підписала в уряд законопроект про підвищення мінімальних пенсійних виплат для чорнобильців, вони збільшуються в два рази", - резюмувала глава Мінсоцполітики.

Що буде з пенсіями українців, які працювали в інших країнах

У понад 20 країнах, українці, які там працювали, можуть претендувати на пенсії. Для отримання виплат необхідно працювати виключно офіційно і платити необхідні внески.

Україна має з цими країнами договори двох видів. Перший діє за територіальним принципом і укладений з Росією, Білоруссю, Вірменією, Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Туркменістаном, Молдовою, Грузією, Узбекистаном, Азербайджаном, Монголією, Угорщиною та Румунією.

В цьому випадку пенсію виплачує держава, на території якої проживає одержувач. При цьому, робота за кордоном зараховується як страховий стаж в Україні.

Тоді як другий вид договору базується на пропорційному принципі. Україна уклала його з Іспанією, Литвою, Латвією, Естонією, Болгарією, Словаччиною, Чехією, Польщею та Португалією.

Принцип розрахунку пенсії в цьому випадку такий: кожна країна призначає і виплачує пенсію за стаж, який людина отримала на її території. Якщо пенсіонер живе в Україні, інша держава пересилає йому свою частину пенсії, і навпаки - Україна переводить виплати в іншу країну.

Для оформлення такої пенсії необхідно:

  • звернутися до Пенсійного фонду за місцем реєстрації в Україні або до відповідного органу за кордоном;
  • підготувати та подати пакет документів, які потрібні в конкретній країні (в Україні - паспорт, копія закордонного паспорта, ідентифікаційний код, довідка з місця роботи, іноземний номер соцстрахування);
  • для підтвердження іноземного стажу направити спеціальний формуляр в Україну або іншу країну.

Вигадали нову схему: Шахраї під виглядом співробітників ДБР виманювали у людей гроші

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:00

Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників. Викрито групу шахраїв, які під виглядом співробітників Державного бюро розслідувань видурювали у люде...

"Послідовно знищується велика російська культура": Герой України Резнікович розповів, чому він втік з України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:20

Ексгенеральний директор-художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, Герой України Михайло Резнікович, який виїхав з України після початку повномасштабного вторгнення, дав інтерв'ю пропагандистському YouTube кан...