Контрабанда прямувала до США: Українські митники вилучили з посилки артефакти 6-го тисячоліття до нашої ери (фотофакти)

Київські митники знайшли автентичні нуклеуси походженням з північно-західної та західної частин України

Під час митного контролю міжнародного поштового відправлення київські митники вилучили з посилки, яка прямувала до США, три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е. Про це повідомляє Державна митна служба України.

Зазначається, що відшліфовані камені з чіткими гранями митники виявили у посилці, яка прямувала з Кривого Рогу до США. Оскільки знахідка мала ознаки давнього походження, їх відправили на експертизу до Національного музею історії України.

Виявилося, що митники знайшли автентичні нуклеуси. Походженням вони з північно-західної та західної частин України. Найбільший з них завдовжки 15 см. Артефакти належать до матеріалів археологічних культур періоду «неоліт-доба бронзи», приблизно 6-2 тисячоліття до н.е. Вони мають культурну та історичну цінність.

Нуклеусице кам'яні ядрища з кременю, обсидіану, яшми тощо. У давнину від них сколювали гострі пластини, що потім використовувалися як кам'яні знаряддя, наприклад, ножі.

Предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі України. Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було. Нуклеуси вилучили.

Митники вилучили з посилки артефакти 6-го тисячоліття до нашої ери (фото) фото 3

Стосовно громадянина, який відправляв культурні цінності за кордон, Київською митницею складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Клишоногі в пошуках особистого щастя: У Чорнобильському заповіднику спостерігається нашестя ведмедів- холостяків

понеділок, 6 травень 2024, 7:15

Донедавна поява дикого ведмедя на Київщині була сенсаційною подією. Ці небезпечні звірі заходили до того ж Чорнобильського заповідника у пошуках нових кормових баз в ході розвідувальних рейдів з Білорусі. Ситуація змінюється. На території Чорнобильсько...

Мобілізація в Україні набирає обертів: Алкоголіки та наркомани теж підуть служити?

понеділок, 6 травень 2024, 6:56

У Міноборони зазначали, що відповідно до нових змін до наказу щодо ВЛК при визначенні придатності чи непридатності військовозобов'язаного буде враховуватись не тільки його хвороби, але і порушення функцій організму, до яких призвели ці захворювання, пе...