Контролювати буде неможливо: У РФ оцінили радіоактивну загрозу з Донбасу

Поширення радіоактивного забруднення через підземні води ще більш непередбачуване, ніж радіоактивне забруднення, яке на поверхні.

Співголова російської екологічної групи "Екозахист!" Володимир Слив'як заявив про те, що півдню Росії загрожує радіоактивне забруднення підземних вод, джерелом якого може стати шахта "Юнком" на окупованому Донбасі, передають Патріоти України.

"Якщо радіація потрапляє в підземні води і там поширюється, з цим нічого зробити не можна. Це не можна контролювати, не можна зупинити", – сказав він.

Говорячи про шахту "Юнком", де в 1980-х роках був проведений експериментальний ядерний вибух, він зауважив: "Не даремно з неї відкачували воду. Якщо виникає проблема з відкачуванням води, значить, є загроза поширення радіоактивного забруднення".

Як пояснив еколог, "якщо говорити про поширення радіоактивного забруднення через підземні води, то це ще більш складно і непередбачувано, ніж радіоактивне забруднення, яке на поверхні. Якщо радіація потрапила в підземні води, вона там і залишиться, вона буде поширюватися і звичайно десь потрапить у питну воду для людей там, де підземну воду використовують як питну".

Він визнав, що загроза радіоактивного забруднення питної води на різних територіях "є, і вона велика". При цьому "складно прогнозувати, коли це станеться і наскільки сильним буде забруднення в конкретному місці", – зауважив еколог. Нагадаємо, раніше окупаційна влада "ДНР" прийняли рішення про припинення відкачки води з шахти "Юнком". До війни на Донбасі регулярне відкачування робили українські фахівці.

Джерело: Обозреватель

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...