Нескромна чарівність "слуг": Корм для собак та інший "схематоз": Журналістське розслідування показало, на що Зеленський і Ко витрачали "ковідні" кошти українців

За крайніми даними від епідемії ковіду в Україні померло вже 60 000 українців. Скільки б вдалось спасти при компетентній та менш корумпованій владі, запитуються в країні

За практично півтора року дії "ковідних" закупівель за цією процедурою витратили близько 35 млрд грн. Значна частина з них пішла на товари й послуги, які до боротьби з пандемією не мають ніякого стосунку, передають Патріоти України.

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info. Журналісти встановили, що окремі структури використовували процедуру "ковідних" закупівель для купівлі палива, кормів для тварин, спортивного інвентарю (боксерських шоломів), новорічних подарунків чи продуктів харчування.

Також регулярно фіксувалися факти суттєвих переплат. Так, в один і той самий період одні й ті ж китайські концентратори OLV-10 купували і по 30, і по 60 тисяч грн за одиницю.

Загалом Держаудитслужба нарахували порушень у "ковідних" закупівлях на 407 млн грн. Водночас штраф, передбачений за уникнення торгів, коливається від 25,5 до 51 тис. грн, а переплату на цих торгах довести взагалі майже неможливо. Тому санкції не співмірні з мільйонними оборотами.

"Єдина вимога до "спрощених ковідних закупівель" – необхідність обґрунтувати, що закупівля дійсно необхідна для боротьби з пандемією. А далі купуй фактично будь-що на будь-яку суму", – йдеться в сюжеті.

Водночас список ліків і обладнання, дозволених урядом для закупівлі за "ковідною" процедурою, довелося чекати протягом двох місяців. Це призвело до втрати часу для підготовки до нової хвилі пандемії.

Вигадали нову схему: Шахраї під виглядом співробітників ДБР виманювали у людей гроші

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:00

Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників. Викрито групу шахраїв, які під виглядом співробітників Державного бюро розслідувань видурювали у люде...

"Послідовно знищується велика російська культура": Герой України Резнікович розповів, чому він втік з України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:20

Ексгенеральний директор-художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, Герой України Михайло Резнікович, який виїхав з України після початку повномасштабного вторгнення, дав інтерв'ю пропагандистському YouTube кан...