Коронавірус стане важчим, а смертність зросте в рази: Колишній санлікар дав тривожний прогноз на осінь в Україні

Восени та взимку 2020-2021 року, в умовах авітамінозу та низького імунітету, в Україні можливе збільшення відсотка важких форм коронавірусної хвороби та значне зростання рівня смертності. Про це сказав колишній санітарний лікар України Святослав Протас. За його словами, на той час припаде ще пора ГРВІ та кишкових інфекцій, що тільки ускладнить ситуацію, передають Патріоти України.

"В осінньо-зимовий період в Україні може бути мікс інфекцій і їх нашарування, зокрема й кишкових. Ризик потрапити в реанімацію або померти набагато вищий, ніж улітку. Восени різко збільшується циркуляція кишкових вірусів, а коронавірус передається фекально-оральним шляхом зокрема. Тому восени і взимку рівень важких форм і смертей від коронавірусу може бути в рази більшим", – уточнив він.

За словами Протаса, ситуацію ускладнить ще факт низького колективного імунітету, який українці не здобули через занадто жорсткий карантин. "Ми проводили дослідження в селищі Гостомель, і серед тисячі осіб, які дотримувались карантину, імунітет мали лише 2%. Серед тих, хто був активним, рівень антитіл був у 8%. У середньому лише 5% жителів Гостомеля мають імунітет. Такі цифри – ніщо. Передумови для реалізації епідеміологічного потенціалу високі, вірус зреалізує його восени і взимку", – додав він.

Протас нагадав, що для здобуття колективного імунітету від коронавірусу перехворіти ним має від третини до двох третин населення. Тоді темпи поширення інфекції уповільняться. Влітку хворіти набагато безпечніше і це час, коли здобувати імунітет найкраще.

"Імунітет – тривалий період, це здорове харчування, здоровий спосіб життя, відсутність згубних звичок, і якраз літо – це час, коли треба здобувати такий захист на осінь. Загалом улітку перебіг інфекцій протікає у більш легкій формі, без клінічних проявів. У цей час чимало українців можуть перенести вірус на ногах", – підсумував він.

Джерело: Обозреватель

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...