Коштовні вітаміни: Аграрії розповіли, коли чекати здешевлення полуниці

Перша ягода плодово-ягідного сезону, не зважаючі на проблеми з погодою встигне стати доступнішою для українців

Через неврожай полуниці в Україні, її ціна сягнула 80-120 грн за кілограм, що вдвічі дорожче за минулорічну вартість. Але найближчим часом очікують врожай середньої полуниці, яка мусить упасти в ціні, повідомляють Патріоти України з посиланням на ВВС.

Фермери кажуть, що неврожай полуниці спричинили заморозки у квітні й травні, посуха, а потім проливні дощі з градом. Власник ягідної ферми на Житомирщині Ярослав Мовчун заявив, що 2020 року ситуація з врожаєм полуниці склалася найгірша за весь час.

"У нас була аномально суха зима, після цього — дуже холодна весна, потім пішли дощі. Такі погодні умови не давали можливості накопичити запас поживних речовин, які б дали можливість формувати гарні пагони", – пояснив він.

За його словами, для полуниці потрібна тепла погода, бо сонце є визначальним для накопичення смаку.

"Багато ягід почали гнити просто в полі й пропали. Ще було декілька приморозків – у квітні та на початку травня. Ранні ягоди вимерзли вщент, а ті, що вижили, добили дощі", - розповів Ярослав.

На думку власника фермерського господарства Миколи Стецьківа, ціна на ягоду йде вниз.

"Через надмірну кількість вологи ягода стала м'якшою і ніжнішою, тому вона не може довго стояти і її почнуть викидати або продавати за нижчою ціною", – розповів він.

Стецьків сподівається, що у фермерів буде врожай середньої полуниці, що дозволить опустити ціни до 50-60 грн.

"Це ціна, яка дозволяє фермеру заробляти. Інші ціни, які були у попередні роки, – 25-30 грн — не об'єктивні", – додав він.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...