Коштовності вікінгів: Украдений скарб може "переписати історію" об'єднання Англії

За словами експертів, знахідка проливає нове світло на історію об'єднання Англії.

Чотири роки тому двоє археологів-любителів знайшли в полі в графстві Херефордшир 300 монет англо-саксонського періоду. Джордж Пауелл і Лейтон Девіс владі про знахідку не сказали, а продали скарб перекупникам. Вартість монет, датованих приблизно IX століттям нашої ери, оцінювалася у 3 млн фунтів. Горе-шукачів скарбів звинуватили в крадіжці і приховуванні скарбу. Така ж доля чекала і торговців монетами Саймона Вікса та Пола Уеллса, передають Патріоти України з посиланням на ВВС.

Сьогодні на окремому засіданні суду були оголошені вироки частині засуджених. Джордж Пауелл отримав 10 років в'язниці, Лейтон Девіс - 8,5. Саймон Вікс відсидить у в'язниці п'ять років. Вирок Полу Уеллсу буде винесено в лютому.

Частково владі вдалося знайти вкрадене - кілька прикрас, серед яких золота каблучка IX століття, браслет у формі голови дракона і кришталева підвіска, 31 монета, які оцінюються в 10-50 тис. фунтів, і злиток срібла. Але більша частина скарбу вважається втраченою. "Решта, мабуть, приховано в затишному місці або кількох місцях, або вже розійшлося по руках - все для того, щоб було неможливо коли-небудь відновити всі частини скарбу разом", - сказав прокурор Кевін Хегарти.

Обвинувачені Джордж Пауелл і Лейтон Девіс на суді у місті Вустер заперечували, що свідомо порушили закон про скарби, який передбачає необхідність декларувати великі знахідки.

Скарб неймовірно цінний з історичної точки зору, стверджують експерти. Монети, що відносяться до англо-саксонському періоду, були, як припускається, поховані вікінгом.

За словами експертів, знахідка проливає нове світло на історію об'єднання Англії. Тепер можна говорити про те, що існував досі невідомий союз між королями Уессекса і Мерсії. "Монети дозволяють нам переглянути нашу історію і точно встановити момент створення Англії в якості єдиного королівства", - говорить Гарет Вільямс, куратор зібрання монет раннього середньовіччя в Британському музеї.

Джордж Пауелл і Лейтон Девіс знайшли скарб у полі біля села Ай в червні 2015 року, але вирішили приховати знахідку від влади і не говорити про неї фермеру-господарю землі. Замість цього шукачі скарбів з'ясували вартість скарбу у торговців монетами.

Ще через місяць вони зв'язалися з Національним музеєм Уельсу, задекларувавши знахідку лише двох монет і трьох прикрас.

Вони назвали чутками інформацію про знахідку 300 монет, але поліція засумнівалася в щирості археологів-любителів і почала розслідування.

Поліції вдалося відновити стерті в телефоні Девіса фотографії з зображеннями ще незайманого скарбу на місці розкопок.

На суді з'ясувалося, що Пауелл і Девіс кілька разів зустрічалися з перекупниками Саймоном Уіксом і Полом Уеллсом, домовляючись про продаж монет на ринку.

Вікс, Пауелл і Девіс також були визнані винними у продажу краденого за готівку приватним колекціонерам. Поліції вдалося простежити продаж декількох монет.

Знайдені монети мали ходіння на території двох незалежних сусідніх королівств в кінці IX століття - Уессекса і Мерсії.

Король Уессекса тоді був відомий Альфред Великий, а в Мерсії правив менш відомий король Келвульф II, який, за словами експерт Вільямса, зник з історії безслідно близько 879 року, як раз в період, яким датується даний скарб. "Ці монети недвозначно вказують, що між Альфредом і Келвульфом існував союз, оскільки у монет однакова форма і символіка, - вказує Гарет Вільямс. - Проте всього через декілька років всі згадки про короля Келвульфа зникають. Він пропадає з історії, але ці монети малюють зовсім іншу картину".

"Мова йде про знахідку національного значення, яка відноситься до найважливішого моменту в об'єднанні Англії. В ті часи країна перебувала під загрозою нападів вікінгів в масовому масштабі".

Пітер Ревілл, координатор служби реєстрації скарбів Британського музею в Шропширі і Херефордширі, висловив стурбованість тим, що археологи-любителі типу Пауелла і Девіса можуть ставити особисті корисливі інтереси вище державних. "Подібні важливі знахідки легко можуть бути втрачені просто в силу людської жадібності, - заявив він. - Навіки втрачена важлива інформація. Мова йде про нашу історичну спадщину, яку ми втратили через жадібність, і я вважаю це жахливим".

Хоча більша частина знайденого відноситься до англо-саксонського періоду, Гарет Вільямс не сумнівається, що ці предмети були зібрані і поховані вікінгом.

Відомо, що в 878 році в цих місцях розташовувалася армія вікінгів, які вторглися до королівства Уессекс і Мерсія. В тому році там розгорнулася битва при Едингтоні, в якій армія короля Альфреда билася з вікінгами. "Ймовірно, це скарб поховали, щоб приховати його від інших вікінгів, а також англо-саксів, - каже Вільямс. - Власник так і не зміг повернутися і відкопати його, щоб з ним не трапилося".

Вигадали нову схему: Шахраї під виглядом співробітників ДБР виманювали у людей гроші

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:00

Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників. Викрито групу шахраїв, які під виглядом співробітників Державного бюро розслідувань видурювали у люде...

"Послідовно знищується велика російська культура": Герой України Резнікович розповів, чому він втік з України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:20

Ексгенеральний директор-художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, Герой України Михайло Резнікович, який виїхав з України після початку повномасштабного вторгнення, дав інтерв'ю пропагандистському YouTube кан...