"Кожен день утримання коштує 250 крон": Поліція Чехії десятками затримує українців і відправляє в "табори заробітчан"

Більшості українців, які порушили міграційний режим Чехії, буде заборонений в'їзд в країни ЄС протягом 1 року.
Посольство України в Чехії. Фото: Вікіпедія.

Громадян України, які незаконно потрапляють в країни ЄС, затримують за порушення міграційного законодавства, посиленого в зв'язку з пандемією коронавірусу, передають Патріоти України.

Як повідомили в посольстві України в Чехії, в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства "Балкова", "Бєла Єзова" та "Вишні Лготи" знаходиться щонайменше 170 українців. Вони були затримані, оскільки в'їхали в країну по біометрії без дозволу на проживання чи окремих видів чеських віз.

"Переважна більшість з них, за рекомендацією посольства, вже подали клопотання про добровільне повернення в Україну, яке повинно відбутися протягом найближчих двох тижнів", – йдеться в повідомленні.

До редакції видання написала українка Мар'яна, родичі якої 6 липня виїхали на заробітки в Чехію, де були нібито затримані поліцією Праги і зараз утримуються в таборі "Бела Езова". За словами жінки, представники українського консульства відмовилися допомагати громадянам України, а в таких чеських "таборах" нібито "утримують тисячі українців".

"Історія моїх рідних, які їхали в Чехію на заробітки, розпочалася 6 липня. Вони виїхали з України. На угорському кордоні їх без проблем пропустили. Вони мали при собі чеську позванку і тест на COVID-19. Але в Празі їх зупинила поліція і повезла в дільницю. Звідти їм дали право на один дзвінок. Так я дізналася, де вони знаходяться. 10 липня я знайшла своїх рідних в таборі "Бела Езова". Їх там утримують вже 9 днів. Ніхто не знає, коли їх відпустять. Там їм зробили тест (на коронавірус, – ред.) і він показав негативний результат. Кожен день їхнього перебування коштує 250 крон плюс тест до 2000 грн. При поверненні в Україну вони змушені будуть все оплатити", – зазначила Мар'яна.

Вона також додала, що так званий табір, де знаходяться її родичі, відвідував український консул, але допомоги нібито не надав. "У Чеській Республіці є 4 таких табори, скоріше вони нагадують в'язниці, де у кожного своя камера і один телефонний апарат на всіх. Там тисячі українців, яким ніхто не допомагає. Мої рідні отримали депортацію, але все одно їх утримують. Ми найняли адвоката в допомогу. У ніяких новинах не показують незаконне утримання українців", – підкреслила жінка.

У свою чергу, в посольстві України запевнили, що тримають ситуацію на контролі і стежать за тим, щоб права громадян не порушували. Більшості українців, які порушили міграційний режим Чехії, буде заборонений в'їзд в країни ЄС протягом 1 року.

Джерело: ТСН.ua

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...

В Україні хочуть вивести з обігу паспорти-"книжечки" зразка 1994 року: Чого чекати

субота, 20 квітень 2024, 6:50

Стали відомі нові подробиці можливих змін, які стосуються паспортів українців. Про них у коментарі для ТСН.ua розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передають Патріоти України. "Я оприлюднив річний публічний звіт, як це передб...