Країна ЄС з 1 травня радикально змінить правила виплат для біженців з України

Українським біженцям у Румунії вже з 1 травня уріжуть виплати на харчування та проживання. З цієї дати допомога буде обмежена за часом, а для постійного отримання коштів буде впроваджено додаткові умови, передають Патріоти України.

Рішення ухвалив уряд Румунії, повідомляє Digi24. "Встановлюється можливість надання щомісячної одноразової виплати протягом максимум чотирьох місяців поспіль, починаючи з 1 травня 2023 року", – зазначив речник румунського уряду Дан Чербунару.

Йдеться про виплату 2000 леїв (400 євро, або близько 16 тис. грн) на місяць. За чотири місяці допомога становитиме 8000 леїв (16 000 євро, або 65 тис. грн).

Згідно з новими правилами, держава перестане оплачувати витрати на житло орендодавцям, які розміщують біженців, а субсидії безпосередньо отримуватимуть орендарі. Табори біженців отримуватимуть субсидії від держави, як і раніше.

Також за допомогою виплат влада країни має намір прискорити інтеграцію українців у місцеве суспільство. Для цього для отримання 2000 леїв на сім'ю постійно, до кінця 2023 року, біженець має надати докази:

  • працевлаштування;
  • зарахування неповнолітніх до навчальних закладів.

За даними влади Румунії, в країні у квітні 2023 року перебуває близько 110 тис. українців. Офіційно працевлаштовано лише 5007 осіб, тобто менше 5%. При цьому сама Румунія відчуває нестачу робочої сили.

Нагадаємо, у квітні румунські ЗМІ повідомляли, що орендодавці змушують українських біженців шукати інше місце проживання чи платити за оренду. Справа в тому, що правилам чинної програми "50/20" жителі Румунії, які надали свої будинки для проживання, отримують від влади компенсацію за кожного біженця у розмірі 50 та 20 леїв (400 та 164 грн) на їхнє проживання та харчування на день. Проте з початку 2023 року до квітня влада здійснила лише один платіж власникам – за грудень 2022 року.

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...