Краще мати "Тойоту", ніж Т-55: Журналісти сфотографували Лівійську пустелю, завалену кинутими і підбитими танками

Завершальний етап бойових дій між Лівією і Чадом, який переміг, отримав майже офіційну назву "Війна на "Тойотах".​

Журналісти сфотографували Лівійську пустелю, завалену кинутими і підбитими танками. Це наслідки останньої Садо-лівійської війни, яка привела до повної поразки Лівії, зазначають Патріоти України.
Остання фаза чадського-лівійського конфлікту носить назву - Війна «Тойот». Військові дії на території Чаду були в період з 1978 по 1987 рік, в яких були задіяні армії Лівії, Франції і збройні сили різних партій Чаду.

Первісна мотивація Каддафі його втручання у внутрішні справи Чаду складалася в намірі повернути смугу Аузу, вузьку смугу території між Чадом і Лівією, на яку Лівія пред'являла територіальні претензії. За договором 1935 між Францією та Італією смуга відійшла Італії (договір не був ратифікований Францією), потім в 1955 році був укладений договір між Лівією і Францією, що передавав смугу Франції.

Після розпаду французької колоніальної імперії смуга Аузу перейшла до Чаду. Війна названа в честь Toyota Hilux, міцного джипа, який використовували збройні сили Чаду для мобільного переміщення військ в боях проти лівійців.

Лівійське угруповання мало цілком сучасне на той момент радянське озброєння, включаючи танки Т-55, БМП-1, вертольоти Мі-24, винищувачі МіГ-23, комплекси ППО. Основною ударною силою ЧНВС були близько 400 позашляховиків - в основному пікапів Toyota Land Cruiser 40 і 70-ї серій, озброєних ПТРК Milan і безвідкатними знаряддями.

Використовуючи партизанську тактику з глибокими обходами і фланговими ударами (благо, пустельна місцевість надавала для цього чудову нагоду), найвищу маневреність і швидкохідність своїх імпровізованих бойових машин, добре знання місцевості, чадці в двох битвах наголову розгромили лівійське угруповання.

Війна закінчилася в 1987 році повною поразкою лівійців, які втратили десяту частину своєї армії, 7500 солдатів були вбиті на полі бою, до того ж чадські війська захопили у лівійців військового обладнання на суму 1,5 млн доларів США. Втрати Чаду становили 1000 убитих солдатів.

Оцінюючи результати боїв, начальник штабу ЧНВС Ахмед Муса-Мі заявив: «Тепер ми знаємо, що краще мати хорошу "Тойоту", ніж Т-55». Фраза стала крилатою в цій частині Сахари, а завершальний етап бойових дій між Лівією і Чадом отримав майже офіційну назву "Війна на "Тойотах".

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...