Краще, ніж деякі сучасні люди: Вчені з’ясували, чим харчувалися індіанці Америки до Колумба

Люди навіть на морському узбережжі не забували про вирощування рослин та полювання.

Міжнародне дослідження реконструювало раціони доколумбових племен на узбережжі Амазонки в Бразилії і показало, що раціон в тропіках був дуже різноманітним і мало пов’язаним з риболовлею, повідомляють Патріоти України.

Незважаючи на близькість до морських ресурсів і наявність рибного лову, в основі раціону лежали в основному наземні рослини і тварини, впевнені автори нової роботи з Університету Барселони. У новому дослідженні використовувався аналіз стабільних ізотопів і байєсовські моделі змішування для реконструкції раціону людей, що жили на бразильському узбережжі Амазонки від 1000 до 1800 років тому.

Автори роботи виявили, що, наземні ссавці і рослини були основними джерелами калорій. Наземні тварини також були основним джерелом дієтичного білка в порівнянні з рибою. Серед таксономічно ідентифікованих тварин автори роботи виявили гризунів, таких як пака та морська свинка, а також оленей і сома. В кінці голоцену індіанці споживали велику кількість диких і культурних рослин, таких як маніока, кукурудза, кабачки та інші.

«Результати ставлять під сумнів поширену думку про те, що риба була основним економічним компонентом і найбільшим джерелом білка серед доколумбових популяцій, що живуть в безпосередній близькості від водного середовища», — розповів один з авторів роботи, Андре Колонезе. Він додав що ці групи населення доклали значних зусиль для полювання, ведення лісового господарства і вирощування рослин.

«Наше дослідження надає безпрецедентну кількісну інформацію про те, в якому ступені окремі категорії продуктів харчування задовольняють потреби в калоріях і білках населення доколумбової Амазонки», — додав автор роботи.

На Закарпатті 19-річний хлопець зґвалтував дитину, справою зайнялася поліція

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:15

На Закарпатті правоохоронці затримали 19-річного мешканця Мукачівського району, який зґвалтував 13-річну дівчину. Про це повідомили у поліції Закарпатської області, передають Патріоти України. Про постраждалу дівчину їм повідомили у медзакладі, куди в...

Зможуть демонтувати? Мінкульт позбавив Арку дружби народів у Києві статусу пам’ятки історії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:30

Мінкульт своїм наказом позбавив Арку дружби народів статусу пам’ятки історії. Відповідно, тепер цей монумент може бути повністю демонтований.Про це повідомили в пресслужбі відомства. 26 квітня 2022 року скульптурна частина монумента була прибрана з цен...