Кращий рецепт до Нового року: Шеф-кухар розкрив секрет приготування апетитного гусака із яблуками

Уже пора подумати про святковий стіл. Крім традиційних олів'є і мандарин, я розповім про один вдалий рецепт запеченої птиці - гусака або качки. Але не просто запеченої, всі ж вміють запікати, а запеченої з нюансами й порадами, щоб всі, хто спробує таку страву, залишилися задоволеними. Про це Gazeta.ua розповідає шеф-кухар Андрій Величко, передають Патріоти України.

"Гусак повинен бути жирним, без видимих пошкоджень в міру зашмаленим та без пір'я. Адже самостійно його складно видалити. Зазвичай купую м'ясо у фермерів чи бабусі, які на вихідних із села привозить власноруч вирощені продукти, без гормонів росту та хімічних добавок", - каже шеф-кухар.

Інгредієнти:

гусак - 3 кг

олія - 4 ст. л.

гірчиця - 2 ст. л.

мед - 2-3 ст. л.

оцет - 2-3 ст. л.

соєвий соус - 4 ст. л.

сіль - 1 ст. л.

суміш п'яти спецій - 1 ч. л.

картопля - 1 кг

айва - 3-4 шт, або яблука - 4-5 шт.

Приготування:

Для маринаду змішати олію, гірчицю, можна в зернах, мед, оцет в ідеалі винний чи рисовий, соєвий соус та сіль. Додати чайну ложку суміші п'яти спецій. У ній присутній бадьян, кориця, сичуанський перець, гвоздика і насіння фенхелю. Якщо такої немає, слід використати будь-яку улюблену, хоч часник з розмарином або свіжий лавровий лист. Головне, щоб маринад мав збалансований смак.

Натерти гусака отриманою сумішшю і залишити маринуватися в холодильнику на одну, або дві доби - чим більше, тим краще. Накрити пластиком, щоб всі продукти в холодильнику не просочилися цим ароматом. Нарізати дольками очищену картоплю, айву або кислі яблука. В рукав для запікання викласти картоплю, фрукти та гуску - грудкою вниз. Туди ж вилити весь маринад.

Перші півгодини випікати при температурі 190 градусів. Наступні 2-2,5 години при 150-160 градусах. За 15 хвилин до готовності виставити температуру 200 градусів, щоб отримати апетитну скоринку. Як правило, дружна та велика родина з легкістю з'їдає такого гусака за один раз. Особливо під час святкової вечері в компанії кількох пляшок червоного вина.

"Європейці сплять спокійно, бо їх захищає Україна": Автор книги "Іди туди, де страшно" потрапив під ракетний удар у Львові

понеділок, 6 жовтень 2025, 15:51

Британський письменник, один з найпопулярніших мотиваційних спікерів Джим Ловлесс став спеціальним гостем Lviv Book Forum. Його візит співпав із російською ракетно-дроновою атакою на Львів. Джим Ловлесс поділився в Instagram своїми враженнями від відві...

Єдиний, хто залишився живим у цьому будинку: На Львівщині з-під завалів врятували кошеня (відео)

понеділок, 6 жовтень 2025, 15:27

Під час розбору завалів будинку у селі Лапаївка на Львівщині рятувальники дістали з-під уламків маленьке сіре кошеня, яке вижило після масованої атаки РФ 5 жовтня. Відео порятунку тварини опублікував користувач TikTok з ніком grund.garden, передають Па...