Кращий рецепт до Нового року: Шеф-кухар розкрив секрет приготування апетитного гусака із яблуками

Уже пора подумати про святковий стіл. Крім традиційних олів'є і мандарин, я розповім про один вдалий рецепт запеченої птиці - гусака або качки. Але не просто запеченої, всі ж вміють запікати, а запеченої з нюансами й порадами, щоб всі, хто спробує таку страву, залишилися задоволеними. Про це Gazeta.ua розповідає шеф-кухар Андрій Величко, передають Патріоти України.

"Гусак повинен бути жирним, без видимих пошкоджень в міру зашмаленим та без пір'я. Адже самостійно його складно видалити. Зазвичай купую м'ясо у фермерів чи бабусі, які на вихідних із села привозить власноруч вирощені продукти, без гормонів росту та хімічних добавок", - каже шеф-кухар.

Інгредієнти:

гусак - 3 кг

олія - 4 ст. л.

гірчиця - 2 ст. л.

мед - 2-3 ст. л.

оцет - 2-3 ст. л.

соєвий соус - 4 ст. л.

сіль - 1 ст. л.

суміш п'яти спецій - 1 ч. л.

картопля - 1 кг

айва - 3-4 шт, або яблука - 4-5 шт.

Приготування:

Для маринаду змішати олію, гірчицю, можна в зернах, мед, оцет в ідеалі винний чи рисовий, соєвий соус та сіль. Додати чайну ложку суміші п'яти спецій. У ній присутній бадьян, кориця, сичуанський перець, гвоздика і насіння фенхелю. Якщо такої немає, слід використати будь-яку улюблену, хоч часник з розмарином або свіжий лавровий лист. Головне, щоб маринад мав збалансований смак.

Натерти гусака отриманою сумішшю і залишити маринуватися в холодильнику на одну, або дві доби - чим більше, тим краще. Накрити пластиком, щоб всі продукти в холодильнику не просочилися цим ароматом. Нарізати дольками очищену картоплю, айву або кислі яблука. В рукав для запікання викласти картоплю, фрукти та гуску - грудкою вниз. Туди ж вилити весь маринад.

Перші півгодини випікати при температурі 190 градусів. Наступні 2-2,5 години при 150-160 градусах. За 15 хвилин до готовності виставити температуру 200 градусів, щоб отримати апетитну скоринку. Як правило, дружна та велика родина з легкістю з'їдає такого гусака за один раз. Особливо під час святкової вечері в компанії кількох пляшок червоного вина.

Від повістки не втечеш: В Україні прийняли "жорстке" рішення по оповіщенню військовозобов’язаних

вівторок, 21 травень 2024, 18:30

Всупереч тому факту, що ТЦК передали в Нацполіцію запити на розшук майже 100 тисяч ухилянтів, багатьом чоловікам вдається залишатись поза полем зору правоохоронців. Тому уряд вирішив ще більше посилити процес мобілізації і затвердив Порядок проведення ...

"Будівництво життя" Віталія Кличка знов під ударом: Генпідрядник спорудження Подільського мосту може сісти на 12 років з конфіскацією, виписана підозра

вівторок, 21 травень 2024, 17:57

Силовики продовжують копатися в документах мега будівництв столиці. У Кличка ці дії розцінюють як неправомірний тиск з боку людей президента Зеленського. Директору генпідрядної організації, причетної до заподіяння 24 мільйонів гривень збитків на будівн...