Кращий рецепт до Нового року: Шеф-кухар розкрив секрет приготування апетитного гусака із яблуками

Уже пора подумати про святковий стіл. Крім традиційних олів'є і мандарин, я розповім про один вдалий рецепт запеченої птиці - гусака або качки. Але не просто запеченої, всі ж вміють запікати, а запеченої з нюансами й порадами, щоб всі, хто спробує таку страву, залишилися задоволеними. Про це Gazeta.ua розповідає шеф-кухар Андрій Величко, передають Патріоти України.

"Гусак повинен бути жирним, без видимих пошкоджень в міру зашмаленим та без пір'я. Адже самостійно його складно видалити. Зазвичай купую м'ясо у фермерів чи бабусі, які на вихідних із села привозить власноруч вирощені продукти, без гормонів росту та хімічних добавок", - каже шеф-кухар.

Інгредієнти:

гусак - 3 кг

олія - 4 ст. л.

гірчиця - 2 ст. л.

мед - 2-3 ст. л.

оцет - 2-3 ст. л.

соєвий соус - 4 ст. л.

сіль - 1 ст. л.

суміш п'яти спецій - 1 ч. л.

картопля - 1 кг

айва - 3-4 шт, або яблука - 4-5 шт.

Приготування:

Для маринаду змішати олію, гірчицю, можна в зернах, мед, оцет в ідеалі винний чи рисовий, соєвий соус та сіль. Додати чайну ложку суміші п'яти спецій. У ній присутній бадьян, кориця, сичуанський перець, гвоздика і насіння фенхелю. Якщо такої немає, слід використати будь-яку улюблену, хоч часник з розмарином або свіжий лавровий лист. Головне, щоб маринад мав збалансований смак.

Натерти гусака отриманою сумішшю і залишити маринуватися в холодильнику на одну, або дві доби - чим більше, тим краще. Накрити пластиком, щоб всі продукти в холодильнику не просочилися цим ароматом. Нарізати дольками очищену картоплю, айву або кислі яблука. В рукав для запікання викласти картоплю, фрукти та гуску - грудкою вниз. Туди ж вилити весь маринад.

Перші півгодини випікати при температурі 190 градусів. Наступні 2-2,5 години при 150-160 градусах. За 15 хвилин до готовності виставити температуру 200 градусів, щоб отримати апетитну скоринку. Як правило, дружна та велика родина з легкістю з'їдає такого гусака за один раз. Особливо під час святкової вечері в компанії кількох пляшок червоного вина.

Варто знати! Грошові перекази відстежуватимуть по-новому - що зміниться

неділя, 16 листопад 2025, 23:25

Вже з 22 листопада 2025 року усі грошові перекази та розрахунки в системі SWIFT будуть відстежуватися "в цифрі". Такі зміни пов'язані з переходом на єдиний стандарт ISO 20022 CBPR+. Про це повідомив директор Інституту розвитку економіки України Олексан...

"Потрібно підтвердити ваш вік": В Україні поширюється нова шахрайська схема

неділя, 16 листопад 2025, 23:00

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів Данило Гетманцев попередив про чергову хвилю шахрайських схем, спрямованих на українських пенсіонерів. Про це він повідомив у своєму телеграм-каналі, закликавши громадян бути уважними та не довіряти сумн...