Крокує княжа варта: На День Києва зародилась нова традиція навколо Золотих воріт 11 століття (відео)

У межах спільного проекту учасники Клубу історичної реконструкції "Спадщина", театру "Борисфен" та студенти Київського університету імені Бориса Грінченка змоделювали церемонію зміни сторожі біля головного протягом​ багатьох сторіч в'їзду до Києва

Під сурми почесна київська сторожа робить обхід навколо Золотих воріт - головного входу та в'їзду до княжого Києва, зазначають Патріоти України. Перша двійка вартових - у нарядах часів засновників Києва. У легкому сукняному вбранні, на поясі - бойова сокира.

"Ми працювали над усім ретельно, і тут важко сказати над чим було важче працювати, а над чим легше. Показати саме як виглядали вартові в різні епохи і в різні часи", - коментує учасник реконструкції Назар Мулик.

У День Києва сторожа змінюється тричі. Першу двійку часів Кия змінюють вартові у помаранчевому одязі та шоломах, які носили за правління князя Володимира. Остання сторожа - із шаблями та шапками - так дружинники охороняли вхід за часів короля Данила. Контролює церемонію воєвода Київський, у миру - керівник проекту, доктор історичних наук, Михайло Відейко.

"Заступають нові воїни на варту, варта обходить коло воріт, дивіться чи все тут гаразд і потім наступна. Найцікавіше, що процес зміни варти відпрацьований військовими тисячоліттями. І зараз те, що тут відбувається, воно записано в уставі українського війська, кожен вояк мусить його вчити", - зазначає керівник лабораторії археології університету ім. Б. Грінченка Михайло Відейко.

Поки вартові охороняють стародавній вхід до столиці, поряд під народну музику танцюють дівчата у вишитих сукнях. Охочі фотографуються, а також позують з автентичним тогочасним реквізитом.

"Це чудова можливість, особливо для всіх киян, відчути на собі ту атмосферу, проникнутися нею і, власне, зробити гарні фото на пам'ять!", - ділиться враженнями відвідувачка Марина.

"Шанс відтворити те, як ми в минулому жили на цій території, як ми, можна сказати, слідкували за своєю безпекою, за воротами, які захищали Київ", - додає Денис.

Джерело: 5 канал

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...