Крокуємо до Європи: Мінекології підготовило заборону в Україні пластикового посуду, приладів, соломинок для напоїв

Законопроєкт передбачає заборону на виробництво і ввезення в країну виробів із пластику. У Раду його внесуть у жовтні. Про це журналістам розповів міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Через рік після прийняття законопроєкту передбачається заборона виробництва, ввезення на територію України, введення в обіг на території України виробів із пластику, для яких уже наявна альтернатива", - сказав міністр.

За словами міністра, альтернативою повинні стати гранули з кукурудзяного крохмалю. Це дозволить товарам, які вироблені з цього матеріалу, розкладатися під час компостування.

"Із нього, майже не змінюючи технології, можна робити те ж саме, що можна робити з пластикової сировини, і великих проблем із перенастроюванням виробництва не буде", - сказав він.

Абрамовський пояснив, що під дію заборони можуть потрапити соломинки для напоїв, пластикові столові прилади, ємності для їжі та напоїв, оксобіорозчинний пластик.

Не будуть забороняти вологі серветки, засоби особистої жіночої гігієни, підгузники, тютюнові вироби з фільтрами і самі фільтри.

"Щодо відповідальності дискусія ще триває, хоча законопроєкт уже готовий до реєстрації. Тут складне питання, тому що надмірна відповідальність пов'язана з корупційними ризиками. На сьогодні пропонуються такі цифри: первинний штраф за надання забороненої продукції на ринку - від 18 тис. грн до 51 тис. грн, повторне порушення протягом 1 року - від 85 тис. грн до 175 тис. грн", - розповів Абрамовський.

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...