Крутіше за піраміди: У Саудівській Аравії знайшли рештки найдавніших кам’яних будівель (фото)

Археологи з’ясували, що вік кам’яних структур, які виявили у Саудівській Аравії, становить близько 7000 років. Ці величезні будови можуть бути одними з найстаріших у світі, передають Патріоти України.

Найдавнішими архітектурними пам’ятниками, які збереглися до наших часів, прийнято вважати єгипетські піраміди, ну або, у крайньому випадку, Стоунхендж.

Хоча, насправді, вчені виявили ще кілька курганів і давніх пам’яток у Європі і на Близькому Сході, вік яких становить до 7000 років.

У 2017-му група археологів також знайшла сліди старовинного монумента, який міг бути збудований у той період: на півдні аравійської пустелі Великий Нефуд вчені знайшли величезні кам’яні структури, розташовані на полях з лави древніх вулканів.

Згідно з результатами нового дослідження хіміків з німецького Інституту Макса Планка, саме ці кам’яні структури у Саудівській Аравії можуть бути найстарішими пам’ятками архітектури у світі, відомими людині.

Спершу будови на схилах старих вулканів назвали «воротами», а тепер дослідники описують їх арабським словом «Мустатілс», яке означає прямокутник.

Завдяки аналізу хімічного складу деревного вугілля, виявленого в одній з таких будівель, вчені з’ясували, що монумент був зведений 7000 років тому, — приблизно в 5000 р. до н.е.

Будова складається з невеликих кам’яних стін, які зверху нагадують польові ворота. Довжина деяких з них — всього 15 метрів, а найбільші ділянки досягають 616 метрів. На одній з таких платформ вчені також виявили картину з геометричними візерунками. Правда, що саме на ній зображено — поки невідомо.

Автори відкриття припускають, що стародавні люди могли використовувати цей монумент голоценової епохи для проведення певних ритуалів.

Крім того, виявлені «мустатілс» могли мати і більш практичне застосування: оскільки древні люди в цьому регіоні, як правило, займалися скотарством, кам’яні будівлі могли бути способом захищати свою територію і пасовища від чужинців.

«10 тис. — 6 тис. років тому на Аравійському півострові був останній період „Зеленої Аравії“, коли збільшення кількості опадів сформувало цей у цілому посушливий регіон», — пишуть дослідники, вказуючи на сезонність клімату у той час.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...