Криму загрожує неминуче екологічне лихо: Експерт розповів про небезпечні природні процеси

У тимчасово окупованому Криму висихають річки. На думку еколога Євгена Хлобистова, це відбувається через недостатні опади. Про це повідомив Кримськотатарський Ресурсний Центр на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, передають Патріоти України.

У центрі зазначили, що місячна норма рівня води спостерігається лише в річці Малий Салгир. В інших річках Криму наповнені водою лише на 54% відсотки від місячної норми, через що рівень води в них знизився, а деякі вже почали висихати.

“Це природні процеси: в Криму зараз відносно мала кількість опадів, паралельно зі штучних водосховищ воду забирають для повсякденних потреб. Окрема проблема – це забудова навколо річок, тому що зараз забудова має хаотичний, неврегульований характер й через забудову знищуються ці маленькі джерельця, які є елементами активного живлення річки”, – розповів експерт.

Але Хлобистов підкреслив, що проблема з наповненітю річок перш за все пов'язана зі зменшенням дощів. “Забудова берегів річок, плюс сезонне зниження кількості опадів, а в Криму зниження будуть періодично виникати у зв’язку з глобально-кліматичними змінами – річки будуть пересихати”, – наголосив еколог.

Експерт також нагадав, що 2020 року в Криму пересохла більшість малих та середніх річок. “Одна з найбільших річок Криму у 2020 році перестала існувати – там сухе русло було, а за часів Івана Айвазовського є відповідна картина, де видно, як в гирло річки Бельбек заходять пароплави”, – окреслив масштаб проблеми Хлобистов.

Він додав, що пересиханню річок також "сприяє" ціла низка причин:

  • мілітаризація Криму;
  • збільшення кількості постійного населення;
  • нераціональний розподіл води між регіонами Криму.

"Ми бачимо, що ситуація для звичайного жителя, кримчанина, буде погіршуватися”, підсумував експерт.

Варто знати! Як розрахувати розмір пенсії в Україні - що знадобиться та формула

неділя, 19 травень 2024, 17:28

В Україні розмір пенсії залежить від страхового стажу та заробітної плати людини. Ще у минулому році запровадили нові вимоги до стажу українців, які збираються виходити на пенсію. Згідно з вимогами, щоб вийти на пенсію у 60 років у 2024 році, потрібно ...

"Мені за вас соромно": alyona alyona закликала українців відмовитися від хейту в бік Nemo, які перемогли на Євробаченні

неділя, 19 травень 2024, 16:18

Представниця України на Євробаченні 2024 alyona alyona alyona підтримала переможців конкурсу в Мальме Nemo. Артистка закликала українців відмовитися від хейту в бік Nemo, передають Патріоти України. «Трошки соромно за те, як багато українців пішли обго...