Купатися в Чорному морі не можна? Еколог пояснив, чим загрожує довкіллю руйнування Каховської ГЕС

Підрив росіянами греблі Каховської Гідроелектростанції призвів до великих негативних наслідків для навколишнього середовища. Як зазначив еколог та експерт Мережі захисту національних інтересів ANTS Олег Листопад в ефірі "Еспресо", живі організми сильно постраждають від цієї катастрофи, передають Патріоти України.

"При таких різких змінах загине значна маса риби та інших водних організмів. Частина прісноводної риби буде винесена у солоне Чорне море, відповідно, там риба теж загине. Багато у Чорне море винесе органіки, що призведе до небажаних наслідків, бо у морі опиняться і трупи тварин, і загибла риба, і все сміття з вигрібних ям та туалетів", - сказав Листопад.

Еколог відзначив, що найбільше постраждає Чорне море, адже там утвориться "органічна каша". У такій воді неможливо буде купатися.

"А багато органіки – це пожива для мікроскопічних водоростей, які почнуть активно розмножуватися та споживати багато кисню, що призведе до заморів, перетворюючи Чорне море на органічну кашу. Умовно кажучи, зайти та купатися у морі не можна буде. Тепер курортний сезон невідомо коли відбудеться, бо такою водою не можна користуватися ні для чого", - додав експерт.

Однак наразі важко визначити точний масштаб трагедії. Для цього потрібно слідкувати за ситуацією щодо руху води та проводити дослідження.

"Складно сказати, що буде з дельфінами та іншими морськими мешканцями чи рослинами, але прогнозую, нічого хорошого. Наскільки цей удар сильний, покажуть подальші дослідження, бо важко зрозуміти, як будуть реагувати екосистеми", - повідомив Листопад.

В Україні очікується зміна погоди на вихідних: Синоптики озвучили детальний прогноз

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:24

На вихідних в Україні нарешті відступлять заморозки й почне поступово теплішати. Так, в областях температура повітря в денні години зросте до +17+24 градусів, передають Патріоти України. Як свідчать дані Укргідрометцентру, у більшості областей очікуєт...

"Брудні" методи: У Грозному масово отруїли футболістів "Сочі" перед вирішальною грою з місцевим "Ахматом"

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:50

Грозному отруїлися 14 футболістів "Сочі" перед матчем чемпіонату Росії проти місцевого "Ахмата". Сочинський клуб є прямим конкурентом чеченської команди за місце у елітному дивізіоні. Незважаючи на отруєння, постраждалих змусили вийти на гру, яка заве...