Купити зможуть не всі: В Україні готують обмеження на продаж антибіотиків, вступлять у силу в 2021 році

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) розглядає можливість зміни рекомендацій щодо продажу в аптеках України антибіотиків. Зокрема тих, які українці купують для боротьби з коронавірусом. Це пов’язано зі збільшенням після початку пандемії споживання таких лікарських засобів без рецепта, чим люди тільки підвищують ризики отруєння організму. Про це заявив під час брифінгу глава МОЗ Максим Степанов, передають Патріоти України.

"Ми максимально ведемо роз’яснювальну роботу. Адже це дуже погано, шановні пацієнти, коли ви починаєте вживати антибіотики без відповідної рекомендації лікаря-спеціаліста", – зазначив він.

За словами міністра, нині МОЗ розробляє модуль, який, ймовірно, почне діяти з 1 квітня 2021 року, але поки лише з інсуліном, препаратами для імунної супресії на наркомісткими. Тоді як наступним кроком буде визначення антибіотиків, які продаватимуться тільки за електронним рецептом.

Степанов зазначив, що в умовах чинної нормативно-правової бази міністерство посилює контроль, вносячи зміни щодо виписки рецептів і відпуску ліків в аптеках. Крім цього, ті рецепти, які зараз виписуються в паперовому вигляді, мають зберігатися в аптеках протягом року, щоб Держлікслужба в будь-який момент могла здійснити перевірку щодо продажу відповідних антибіотиків.

"Антибіотикорезистентність – це погано. Думайте, що ви робите. І в будь-якому разі не вживайте антибіотики, прочитавши щось в інтернеті чи порадившись із знайомими. Винятково за призначенням лікаря потрібно вживати антибіотики", – підсумував Степанов.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...