Квартири українців хочуть переробляти? У новому законопроєкті готують масштабні ремонти багатоповерхівок

У межах підготовки програми Ukraine Facility (передбачає фінансування від ЄС на 50 млрд євро) Україна розроблює нову житлову політику. Законопроєкт обіцяють показати впродовж наступних кількох місяців, проте деякі його аспекти вже публічно озвучили. Проблему застарілого житла хочуть вирішувати за рахунок масштабних ремонтів хрущовок.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк заявила, що насамперед треба шукати фінансування. Прикладом може бути Німеччина, де 40-70% коштів, необхідних на ремонт, отримували завдяки програмам державного кредитування реноваційних проєктів під низький відсоток. Це дозволило в досить стислі терміни реконструювати понад 90 тисяч панельних будинків по всій країні.

"У Німеччині основний критерій вибору між реконструкцією і знесенням – рівень фізичного зношення будівлі. Якщо він перевищував 60%, будинок зносили, щоби побудувати на цій території новий. Якщо менше 60%, то допускалася реновація за допомогою надбудови додаткових поверхів, розширення площі квартир через перепланування, утеплення фасадів будинків і модернізацію системи теплопостачання, установки енергоефективних склопакетів тощо", – цитує голову комітету пресслужба.

Поки парламент лише вивчає досвід, а сама відбудова може відбуватись вже після війни. Можливим сценарієм вирішення проблеми застарілого житла можуть бути надбудови додаткових поверхів та мансард, реконструкція будинку без відселення мешканців і енергозбереження за рахунок модернізації інженерного обладнання.

"З необхідністю модернізації застарілого житлового фонду стикаються більшість урбанізованих держав сучасного світу. Вибір моделей, механізмів, інструментів у тій чи іншій країні залежить як від масштабу самої проблеми, так і від рівня розвитку економіки держави та її соціальної орієнтації", – зауважила Шуляк.

Навіть якщо модернізацію хрущовок будуть проводити повністю за рахунок європейських фондів, без участі власників цих будинків і їхньої згоди зробити це буде неможливо. Шанс продовжити життя своєму будинку є у тих, хто створив ОСББ, порозумівся із сусідами та подав заявку на участь у програмі. Проте наразі грошей для масштабних ремонтів старих будинків немає. Теоретично фінансування може відбуватися з бюджетів на повоєнну відбудову.

Які документи повинен мати військовозобов'язаний для оновлення даних в ТЦК чи ЦНАП

неділя, 23 червень 2024, 21:50

В Україні 18 травня вступив в силу новий закон про мобілізацію. Згідно з ним військовозобов’язані особи протягом 60 днів - до 16 липня - мають оновити свої персональні дані. Про те, як це зробити та які документи потрібно надати ТЦК або ЦНАП, розпові...

Водіям в Україні готують нові штрафи, можливі й арешти: Що відомо про новий законопроєкт

неділя, 23 червень 2024, 20:10

Водіям загрожуватимуть штрафи до 17 тис. грн за невиконання законних вимог співробітників військової поліції. Законопроєкт також передбачає арешт на строк до 10 діб за ненадання інформації або невиконання вимог. Про це йдеться у схваленому Верховною Ра...