Квітка із могил загиблих воїнів: Чому червоний мак замінив георгіївську стрічку

​Червоний мак став символом Дня пам'яті і примирення.

День пам'яті і примирення відзначається в Україні 8 травня. Саме у восьмий день останнього місяця весни більшість країн світу проводять урочистості щодо на згадку остаточної перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та жертвами найстрашнішого конфлікту в історії людства. 8 травня.

1945 року о 23:01 Антигітлерівська коаліція ратифікувала "Акт про беззастережну капітуляцію" збройних сил нацистської Німеччини. Сам Акт був підписаний у Німеччині 7 травня. Чому на зміну георгіївській стрічці, яка зараз заборонена в Україні, прийшла квітка червоного маку, читайте в матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

Історія червоного маку

Символ цієї весняної квітки вперше з'явився в 1915 році, коли канадський лікар Джон Мак-Крей написав вірш під назвою "У полі Фландрії". У поезії розповідалося про червоні маки, які зацвіли на військових могилах.

Американська гуманістка Міона Майкл надихнулася віршем і вирішила прикрасити цією квіткою свій одяг в ім'я вшанування пам'яті загиблих бійців. У 1920 році Американський легіон затвердив маки як офіційний символ.

У 1921 році їх помістили на емблему Королівського Британського легіону. Тепер щороку в країні відбувається акція на підтримку ветеранів.

Кожен благодійник отримує червоний паперовий мак і прикрашає ним свій одяг. Це стало традицією на всій території колишньої Британської імперії. Таким чином вшановують пам'ять загиблих у всіх збройних конфліктах з 1914-го року.

Чому червоний мак став символом свята в Україні

З 2014 року символом Дня примирення та Дня перемоги в Україні стала квітка маку. Це міжнародний символ пам'яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів. Саме у 2014 році в Українському інституті національної пам'яті попросили всіх українців 8 травня прикрасити одяг червоним маком. Зображення цієї квітки є своєрідною алюзією: з одного боку, вона уособлює квітку маку, з іншого - кривавий слід від кулі.

Так, на зміну радянському символу - георгіївській стрічці, прийшов червоний мак. Його рекомендують прикріплювати до одягу з лівого боку, ближче до серця.

Джерело: РБК-Україна

Чоловік відмовився від повістки, бо "має трьох неофіційних дітей": Яке рішення ухвалив суд

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:44

У Львівській області до 3 років іспитового терміну засудили чоловіка, який категорично відмовився від мобілізації. Свої дій він пояснив тим, що хворий та "має трьох дітей, які офіційно на нього не зареєстровані". Про це йдеться у вироку Самбірського ра...

"Я був не згоден із політикою своєї країни": Росіянин розповів, чому воює у складі 3-ї штурмової бригади

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:26

Боєць на позивний "Барсік" 2014 року приїхав з Росії та долучився до "Азову", щоб захищати Україну. 2022 року він знову пішов на фронт та воює у складі 3 штурмової бригади. Про це він сказав в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Український ...