"Людям з непереносимістю лактози безпечно та навіть корисно пити ряжанку та кефір", - пише у своєму блозі Світлана Фус, передають Патріоти України, і продовжує:
"З віком більшість людей втрачають здатність перетравлювати лактозу — молочний цукор. Тому не можуть вживати молоко, хоча добре переносять кисломолочні продукти. З чим це пов’язано і в чому різниця між ними та молоком? Кисломолочні продукти отримують в результаті молочнокислого бродіння, при якому лактоза, в кінцевому підсумку, перетворюється в молочну кислоту. І це практично, єдина їхня відмінність. В іншому вони повністю зберігають всі властивості молока, а завдяки молочнокислим бактеріям стають більш корисні для нашого кишечника і його мікрофлори.
Для сквашування молока можуть бути використані різні культури бактерій і грибків. Наприклад, в кефірі в цьому процесі бере участь природна закваска — кефірний грибок, симбіотична група бактерій і дріжджі. А квасне молоко (простокваша) на молокозаводі заквашують не кефірним грибком, а спеціальною культурою молочнокислих бактерій. Ряжанку роблять як квасне молоко, але з пряженого молока. У домашніх умовах закваскою для кислого молока іноді може служити і шматочок хліба. Але зараз для отримання кисломолочних напоїв частіше користуються безпечними готовими заквасками різного складу, які можна купити і в аптеці, і в супермаркеті.
Часто погана толерантність до молока, що посилюється з віком, спонукає людей повністю виключати молочні продукти з раціону. Коли молочний цукор не розщеплюється і бродить в кишечнику, це викликає здуття живота, діарею, а іноді і блювоту. Але в такому випадку небажано вживати молоко, а кисломолочні продукти при цьому можуть залишатися в раціоні. Адже вони якщо і містять лактозу, яка залишилася після бродіння, то в незначних кількостях.
Тому людям з непереносимістю лактози корисно і безпечно пити кефір, ряжанку, кисле молоко. Важливо знайти "свій" кисломолочний продукт. Однак слід пам’ятати про необхідність читати склад продукту — в ньому додатково може бути сухе молоко, джерело лактози. Виробники можуть додавати його для поліпшення консистенції. Також важливо вживати кисломолочні продукти без додавання цукру і крохмалю — в складі має бути тільки молоко і закваска. А людям, у яких є повна непереносимість лактози, бажано перейти на безлактозні продукти.
Але в разі, якщо непереносимість молока пов’язана з алергією на білки молока, будь-які молочні та кисломолочні продукти повинні бути виключені з раціону. Адже ферментація молокопродуктів та перетворення їх в кисломолочні не впливає на структуру їх білків (казеїн, лактоальбумін або лактоглобулін).
В цілому для дорослих людей кисломолочні напої корисні, вони не тільки активізують перистальтику кишечника, пригнічують патогенні мікроорганізми і стимулюють розвиток власної мікрофлори в кишечнику, але і сприяють засвоєнню вітамінів і кальцію. І все це впливає на стан імунної системи організму.
Ідеальних продуктів немає, і кисломолочні - не виняток. Якщо ви сумніваєтеся, чи корисні вони вам, зробіть тест на лактозну непереносимість. Але, якщо ви відчуваєте себе добре після ряжанки та кефіру, і немає ніякої реакції організму на цю їжу, то такі продукти можуть стати у вашому раціоні джерелом цінних нутрієнтів. Важливо пам’ятати про кількість. Оптимально — 300−400 мл у день".
Дворазова олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан відповіла на запитання, чи були у неї пропозиції щодо зміни громадянства протягом кар'єри, передають Патріоти України. За словами шаблістки, до неї зверталась Росія, проте вона не захотіла висту...
На Чернігівщині засудили чоловіка, який викрав дерев'яну туалетну кабіну з території будівництва фортифікаційних споруд. Суд визнав його винним за ч. 4 ст. 185 КК України (крадіжка в умовах воєнного стану) та призначив п'ять років позбавлення волі з ви...