Китайська і індійська вакцини від коронавірусу для українців: Лікарка назвала головну різницю

Індійська вакцина CoviShield і китайська Sinovac, які закупила Україна, однаково захищають від коронавірусу, проте препарат з Китаю зручніший у використанні. Про це розповіла в ефірі програми "Сьогодні День" на телеканалі "Україна 24" лікарка-епідеміолог Людмила Мухарська, передають Патріоти України.

"Я б не говорила, що краще, а що гірше. Мета кожної вакцини - захистити людину. І та, і інша вакцина зробить захист, але вакцини вироблені на різних платформах. Я б говорила про логістику. Вакцина, яку ми зараз отримуємо, постачається у шприцах, шприц-дозах. Тобто не 10-дозний флакон, коли ми маємо зібрати разом 10 людей і провакцинувати. Зручніша і економніша в цьому плані", - пояснила Мухарська.

Лікарка підтвердила, що індійська і китайська вакцина не є взаємозамінними, тобто тим, хто вперше провакцинувався CoviShield, не можна робити друге щеплення препаратом Sinovac.На запитання, чи вистачить індійських вакцин, які вже закупила Україна, на повторну дозу тим, хто вже зробив щеплення, вона відповіла:

"Наскільки я розумію, ті 500 тисяч доз Covishield, які ми отримали, потрібно поділити навпіл. І таким чином, кожна людина, яка отримала першу дозу, має отримати і другу саме цією вакциною. Якщо ми маємо інформацію від індійського виробника, що інших вакцин не буде, це треба обов'язково передбачити в подальших вакцинаціях. Якщо першу дозу отримають 250 тисяч людей, то треба зупинитися, і інші 250 тисяч мають йти на другу дозу саме для цих людей. Якщо буде інформація, що ми в подальшому отримуватимемо саме цю вакцину, на платформі Covishield, то тоді, мабуть, можна продовжувати вакцинацію першими дозами".

NASA опридюднило унікальне відео лавового озера на супутнику Юпітера

четвер, 25 квітень 2024, 4:15

"Вчені під час місії NASA Juno до Юпітера перетворили дані, зібрані під час двох недавніх прольотів повз Іо, на анімацію, яка підкреслює дві найдраматичніші особливості супутника Юпітера: гору та майже гладке, як скло, озеро охолоджуючої лави", – йдеть...