Китайські науковці створили біонічне око, яке перевершує людське

Людина, що використовує штучне око, придбає здатність нічного бачення, запевняють вчені.

Дослідники з Гонконзького університету науки і технологій створили біонічне око, яке може перевершити чутливість людського ока, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Пристрій являє собою тривимірну штучну сітківку, яка отримала високощільну матрицю світлочутливих нанодротів. «В майбутньому ми зможемо використовувати це для поліпшення протезів зору і гуманоїдної робототехніки», — сказав науковий співробітник гонконгського Університету науки і технологій Чжиюн Фань.

Команда, очолювана Фанем, вирівняла вигнуту мембрану з оксиду алюмінію з крихітними датчиками з перовскіту, світлочутливого матеріалу, який використовується в сонячних елементах. Дроти, що імітують зорову кору головного мозку, передають візуальну інформацію, зібрану цими датчиками, на комп’ютер для обробки.

Нанодроти настільки чутливі, що можуть перевершити оптичний діапазон довжин хвиль людського ока, дозволяючи йому реагувати на довжини хвиль 800 нанометрів, поріг між візуальним світлом і інфрачервоним випромінюванням. Це означає, що він може бачити речі в темряві, коли людське око вже не справляється.

«Людина, що використовує штучне око, придбає здатність нічного бачення», — сказав Чжиюн Фань.

Кожен квадратний сантиметр штучної сітківки може вміщати близько 460 мільйонів нанорозмірних сенсорів, замінюючи, за оцінками, 10 мільйонів клітин в сітківці людини. Це говорить про те, що він може перевершити візуальну точність людського ока.

«Я думаю, що протягом приблизно 10 років, ми повинні побачити деякі вельми відчутні практичні застосування цих біонічних очей», — сказав Хонгру Джанг, інженер в Університеті Вісконсін-Медісон, який не брав участі в дослідженні.

У Запоріжжі підлітки-акробати зірвались з висоти під час виступу в цирку: Поліція розповіла подробиці

неділя, 28 квітень 2024, 16:15

Правоохоронці встановлюють обставини нещасного випадку в Запорізькому державному цирку. Про це повідомили на сайті Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, передають Патріоти України. Ситуація сталася під час виконання гімнастич...

Пам'ятник вже виготовлено: Одеса відмовила у встановленні погруддя Герою, який підірвав разом із собою Генічеський міст на початку повномасштабного вторгнення (фото)

неділя, 28 квітень 2024, 15:18

Історико-топонімічна комісія при виконавчому комітеті Одеської міської ради відмовила у встановленні погруддя Віталія Скакуна, який на початку повномасштабного вторгнення підірвав разом із собою Генічеський міст, щоб зупинити ворога. Про це повідомив г...