Китаю, Індії, Пакистану та Перу загрожує катастрофа через танення льодовиків, - дослідження

Танення льодовиків може спричинити масштабні повені, під загрозою території, де проживають близько 15 млн людей.

До кінця століття близько половини з 215 тисяч льодовиків на Землі розтануть, що спричинить масштабні повені через прориви льодовикових озер. Цей процес стане руйнівним для чотирьох країн – Індії, Пакистану, Перу і Китаю.

До такого висновку дійшли науковці з Університету Ньюкасла у Великій Британії, повідомляє Science Alert.

Найбільша небезпека загрожує Пакистану і Китаю. Зокрема, у Пакистані у безпосередній близькості до льодовикового озера, яке може прорвати, живе понад 2 мільйони людей, у Китаї – мільйон. Перу посідає у цьому рейтингу небезпеки третє місце, а Індія розташувалася на четвертому.

Дослідники зауважили, що передбачити, коли саме льодовикове озеро переповниться, вкрай складно, поки що вчені можуть лише попередити про загрозу.

За їхніми словами, прориви льодовикових озер здатні спричиняти масштабні повені, а шлях руйнування може тягтися більш як на 100 кілометрів.

Нагадаємо, в останньому звіті Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) йдеться, що нагрівання планети та підвищення рівня океану прискорюються, останні вісім років були найтеплішими за всю історію спостережень.

Помер відомий український скульптор

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:30

Соцмережі вибухнули скорботними дописами, в яких українці згадують яким був майстер. Зокрема, трагічну звістку підтвердили у Facebook міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, Черкаська міська рада, а також донька митця Олеся Теліженко. Микола Теліжен...

Передвиборча програма звучить дуже спокусливо: У Байдена та Трампа з'явився несподіваний конкурент

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:05

За законами США, президентом країни може стати американець, якому вже виповнилося 35 років. Але ж висловлювати бажання стати президентом законом не забороняється. Про свої наміри очолити Сполучені Штати заявив Броуді Кеньйон зі штату Джорджія, якому не...