Легені в небезпеці: Експерт розповів, чим небезпечний газ, який витік на заводі під Рівним

Сьогодні вдень, 20 липня, в Рівненській області сталася аварія на заводі "Рівнеазот". У слідстві пригоди стався викид нітрозних газів в атмосферу. Кандидат хімічних наук Гліб Репіч розповів, чим небезпечний цей газ, зазначають Патріоти України.

"Цей газ - це азот (IV) оксид. Він дуже токсичний. І якщо ви потрапили в таку хмару - це може викликати набряк легенів і навіть смерть. При цьому для цього потрібно дуже незначна концентрація", - заявив експерт.

За його словами, навіть одна сота відсотка цього газу протягом декількох годин може викликати набряк легенів. Запах газу схожий на запах хлору. Якщо ви чуєте цей запах, то потрібно швидко йти з цього місця.

Якщо ж ви знаходитесь вдома недалеко від підприємства, то перше, що необхідно зробити - це закрити вікна. Це потрібно зробити навіть якщо не відчувається запах газу.

"Він важчий за повітря. І в цьому його небезпека, оскільки він стелиться по землі. Але на щастя, він летючий і розсіюється вітром. Якщо в Рівному зараз йде дощ, то це дуже добре, тому що він розчинний у воді", - зазначив Репіч.

Що сталося

На заводі сталася розгерметизація трубопроводу. Це сталося в цеху азотної кислоти. Жертв і постраждалих немає. Наслідки інциденту підприємство ліквідувало власними силами.

Керівники кажуть, що якість повітря в допустимій нормі і загрози для людей і навколишнього середовища немає, але українці їм не вірять і в коментарях пишуть, що газ шкідливий для здоров'я.

Джерело: ТСН.ua

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....

"Бавовна" наводить жах? Опитування показало, чого найбільше бояться росіяни

четвер, 25 квітень 2024, 7:25

У першому кварталі 2024 року головними страхами росіян стали диверсії та атаки безпілотників. Занепокоєння громадян також підкріплювалося постійними вибухами у Білгородській області, передають Патріоти України. Це випливає з національного індексу триво...