Лежали в могилі, обійнявшись: Під Тернополем знайшли поховання, вік якого 3000 років (фото)

У Тернополі науковці сканували череп, якому три тисячі років. Він був знайдений ще понад десять років тому під час археологічної експедиції під керівництвом Василя Ільчишина біля села Мильне Залозецької громади. Про дослідження антропологічного матеріалу Ільчишин розповів на своїй сторінці у Facebook, показавши також унікальні фото і відео, зазначають Патріоти України.

За словами директора Залозецького музею, в результаті сканування рештків, що належать представнику Висоцької культури, "було отримане 3D зображення черепа, що дасть змогу виготовити його копію та в перспективі реконструювати зовнішній вигляд обличчя давньої людини, яка проживала на Залозеччині ще три тисячі років тому". "Наразі тільки знаємо, що череп належав молодому індивіду чоловічої статі віком 20-25 років", - додав він.


Як ховали людей у племенах Висоцької культури

Висоцька культура - культура племен, які жили 1100-600 роках до нашої ери на території сучасної Тернопільської області й частково на Львівщині.

Племена жили у відкритих селищах на прирічкових дюнах і над заплавами. Науковці встановили, що в ті часи середній вік людини сягав 35-40 років. Свого часу Ільчишин поблизу села Мильне розкопав один із найбільших некрополів Висоцької культури, де археологами було виявлено 183 поховання.

При цьому траплялося немало парних, у яких одночасно були поховані дві особи, найчастіше - чоловік і жінка. Одне з таких особливо зацікавило науковців. Річ у тім, що у розкопаній могилі уже задубілий труп чоловіка обіймає жінка. Тобто на момент поховання вона ще була жива.

За твердженнями патологоанатомів, укласти вже неживі тіла в такі обійми, було просто неможливо. Це наводить на думку, що "представникам племені Висоцької культури було притаманно жінку живою класти в могилу разом із померлим чоловіком". "Швидше за все, її одурманювали, споювали чимось - отрутою чи снодійним, і закопували", - розповідав історик у інтерв'ю "За Збручем".

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...