Лікарі пророкували слабоумство, йому загрожувала інвалідність, а він став математиком-рекордсменом

До 20 років Нілаканта Бхану Пракаш побив декілька світових рекордів і відкрив свою освітню організацію.

20-річному Нілаканта Бхану Пракашу потрібно всього 26 секунд, щоб в голові помножити 869 463 853 на 73. Юнак обробляє числа в 10 разів швидше, ніж середньостатистична людина, хоча ще в 2005 році лікарі пророкували йому слабоумство. Свою історію "людина-калькулятор" розповів виданню CNN, передають Патріоти України.10-річний Бхану зі своїми першими трофеями, 2010 рікУ віці 5 років Бхану впав зі скутера двоюрідного брата і зламав череп. Хлопчику знадобилося 85 швів і кілька операцій, він провів в комі майже 7 днів і рік був прикутий до ліжка. Лікарі говорили батькам, що у їхнього сина можуть бути когнітивні порушення на все життя, але тепер про феноменальні обчислювальні здібності Пракашу знає весь світ.

"Припустимо, мені потрібно помножити 8 763 на 8. Я, ймовірно, помножу: 8000 на 8, що становить 64000, 700 на 8, що дорівнює 5600, 60 на 8, що дорівнює 480, три на вісім - дорівнює 24. І я додам все це. Необхідно, щоб мозок усе запам'ятав, - каже Бхану. - Методи, які я використовую, дуже схожі на стандартні, але я їх оптимізую і покращую. Оскільки я тренував свій мозок, це просто відбувається".

15 серпня Бхану завоював золото на чемпіонаті світу з обчислень в умі на Олімпіаді інтелектуального спорту (MSO) в Лондоні. Юнак обіграв 29 суперників з 13 країн, і був настільки швидким, що суддям довелося призначити йому додаткові завдання. Здивовані люди називають його вундеркіндом, але сам себе він таким не вважає.

"Слово "вундеркінд" просто не відображає зусилля і досвід, це просто стан, отриманий нізвідки", - говорить Бхану, підкреслюючи, що його видатні математичні здібності дісталися йому нелегко.

Під час довгого одужання після травми Бхану вчився грати в шахи і розгадував головоломки, щоб тренувати мозок. В результаті хлопчик перейшов до математичних завдань і складання чисел. Перші успіхи допомогли йому подолати біль і сором від шраму, який залишився у нього на лобі. "Я знав, що є дещо, в чому я хороший, і хотів показати, на що здатний", - говорить він.

У 2007 році у віці 7 років Бхану посів третє місце в категорії юніорів на змаганнях з арифметики, і з тих пір здобув безліч перемог. З 13 років він представляв Індію на міжнародних змаганнях і побив чотири світові рекорди по найшвидшим обчисленням в умі, множенню ступенів і відніманню.

"Коли я намагаюся встановити світовий рекорд, світ навколо мене майже сповільнюється. Це щось на зразок супергероя Флеша: коли він біжить, все інше стає розмитим. Це безперечно приємно", - сказав Бхану.

Сьогодні молода людина займається популяризацією математики, і його головна мета - "викорінити математичну фобію", через яку люди бояться точних наук. Для цього в 2018 році Бхану заснував Exploring Infinities - освітню організацію, яка за допомогою арифметичних ігр пояснює математику дітям.

"Одного разу я пішов в сільську державну школу (в Індії) і зрозумів, що діти там не знали, що множення - це повторюване складання. Це мене вразило, і тоді я заснував свою фірму, - пояснив він. - Зараз я не впевнений, що буду знову брати участь в змаганнях. Я дійшов висновку, що я швидший. Не хочу бути обличчям математики - їх і так достатньо. Я хочу боротися проти математичної фобії, ось і все".

Суд виправдав чоловіка за водіння в нетверезому стані: Що сталося

вівторок, 23 квітень 2024, 20:50

Суд у Бельгії виправдав чоловіка, якого звинувачували у водінні в нетверезому стані – у його крові виявили алкоголь, однак бельгієць його не вживав. Річ у тім, що організм чоловіка сам виробляє спиртовмісні сполуки. Про це розповідає The Guardian, пере...

В Україні батька сімох дітей визнали ухилянтом

вівторок, 23 квітень 2024, 20:30

В Україні чоловіка, який є батьком сімох неповнолітніх дітей, суд визнав винним в ухиленні від мобілізації. Йому присудили три роки арешту, який замінили на два роки іспитового терміну. Про таке рішення суду Полтавської області йдеться у матеріалах спр...