Лікарі розповіли, чи справді антиперспіранти можуть викликати рак

Є дані, які вказують на те, що сполуки алюмінію поглинаються шкірою та діють на естрогенові рецептори молочної залози, які стимулюють ріст клітин.

Використовувати антиперспіранти чи ні – особиста справа кожного. Але безліч жінок турбує питання – чи правдиві чутки про те, що ці засоби можуть викликати рак? Так це чи ні, відповіла лікарка Тетяна Калиній, передають Патріоти України.

У деяких антиперспірантах міститься алюміній. Є дані, які вказують на те, що сполуки алюмінію поглинаються шкірою та діють на естрогенові рецептори молочної залози, які стимулюють ріст клітин.

Але річ у тім, що концентрація алюмінію однакова як і в здорових, так і у хворих раком тканинах. Всмоктування алюмінію через шкіру становить близько 0,01%. Тому стверджувати, що алюміній в антиперспірантах є причиною розвитку раку молочної залози – безглуздо.

Чи правда, що антиперспірант "блокує" лімфатичні вузли?

Сполуки, які містять алюміній блокують потові залози, проте це не має жодного відношення до лімфовідтоку. Тому самі лімфатичні вузли працюють у звичайному режимі.

Чи шкідливі в антиперспірантах парабени

Ці сполуки володіють слабкою естрогеноподібною дією, тому й асоціюються з ризиком розвитку раку молочних залоз. Але парабени містяться й в харчових продуктах, помадах, кремах, лосьйонах, шампунях та в багатьох інших косметичних засобах.

Ще 16 років тому сліди парабенів були виявлені в тканинах молочних залоз, уражених раком. Але з'ясувати, звідки саме вони туди потрапляють, не вдалося й до нині. Втім власні естрогени людини значно потужніші, й ключову роль в розвитку раку молочних залоз відіграють спадковість, ожиріння та безконтрольний прийом гормональних препаратів.

Що ви можете зробити для профілактики:

  • обирати засоби без парабенів;
  • дбати про особисту гігієну (після робочого дня варто змити залишки антиперспіранту зі шкіри, а не нашаровувати день за днем);
  • не використовувати засоби після закінчення терміну придатності;
  • не наносити їх на пошкоджену шкіру.
Джерело: 24 канал

"Ринг був зовсім крихітним": Відомий боксер розповів, як в селі бився проти Усика

четвер, 25 квітень 2024, 19:53

Британський боксер Джордан Томпсон (15−1, 12 КО) пригадав, як свого часу отримав запрошення стати одним із спаринг-партнерів українського боксера Олександра Усика (21−0, 14 КО), який нині володіє поясами WBA, WBO, IBO та IBF у надважкій вазі, передають...

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...