Лікування легкої депресії можливе! Вчені назвали два простих і ефективних чинники

Команда австралійських учених під час дослідження показала, що поліпшення харчування і збільшення фізичної активності можуть бути настільки ж ефективними, як і терапія з психологом під час лікування легкого ступеня депресії, передають Патріоти України.

– Дослідження було націлене на людей із підвищеним рівнем дистресу, що означає щонайменше легку депресію, але не обов’язково діагностований психічний розлад. Типові симптоми включають пригніченість, відчуття безнадійності, дратівливість або плаксивість, – пояснили вчені.

Дослідження

Дослідники об’єдналися з місцевою службою психічного здоров’я, щоб набрати 182 дорослих і провести групові сесії на Zoom. Усі учасники взяли участь у шести сесіях протягом восьми тижнів.

Половину учасників було випадковим чином розподілено для програми способу життя, яку спільно курирували акредитований практикуючий дієтолог і фізіолог із фізичних вправ. Ця група розробила цілі щодо харчування та руху:

  • вживання різноманітної їжі;
  • вибір рослинної їжі з високим вмістом клітковини, зокрема високоякісні жири;
  • обмеження споживання необов’язкових продуктів, наприклад, з високим вмістом насичених жирів і доданого цукру;
  • заняття приємною фізичною активністю.

Друга група брала участь у сеансах психотерапії, які проводили два психологи. В обох групах учасники могли продовжувати наявне лікування (наприклад, приймати антидепресанти). При цьому група способу життя отримала кошик з їжею, а група психотерапії такі предмети, як розмальовка, м’яч для зняття стресу і масажер для голови.

Результати

За вісім тижнів було зафіксовано зниження симптомів депресії в учасників програми способу життя (42%) і програми психотерапії (37%). Ця різниця не була статистично або клінічно значущою, тому вчені могли зробити висновок, що обидва методи лікування були ефективні.

Також не було великої різниці і у вартості. Програма способу життя була трохи дешевшою в доставці: 482 австралійські долари за учасника, проти 503 доларів за психотерапію. Це тому, що погодинні ставки різняться у дієтологів, фізіологів вправ і психологів, резюмували дослідники.

Тепер озброєна розумними бомбами з лазерним наведенням: Українська "Баба Яга" стала ще страшнішою

середа, 7 серпень 2024, 9:17

Українські безпілотники "Баба Яга" отримали нову потужну зброю. Останні зображення показують, що нічні дрони-бомбардувальники тепер оснащені керованими високоточними бомбами, здатними уражати з великої відстані, передають Патріоти Україн. Як йдеться у ...

В Україні стрімко переписали ціни на популярний продукт: Чого чекати далі

середа, 7 серпень 2024, 9:08

Ціни на кавуни в Україні знизилися майже вдвічі. Причина - сильна спека, через яку виробники прагнуть якнайшвидше продати свою продукцію. Про це повідомив провідний науковий співробітник Інституту аграрної економіки Богдан Духницький, передають Патріот...