Ліси Амазонки почали отруювати планету: Що сталося із "зеленими легенями" Землі

Нове дослідження вчених з різних країн показало, що за останнє десятиліття ліси Амазонії викинули в атмосферу майже на 20 відсотків більше двоокису вуглецю, ніж поглинули. Це означає, що людство більше не може покладатися на найбільший тропічний лісовий масив планети, повідомляють Патріоти України із посиланням на іноземні ЗМІ.

Як пише джерело, у басейні річки Амазонки росте половина всіх тропічних лісів Землі, найбільш ефективних в поглинанні і зберіганні СО2, в порівнянні з іншими типами рослинності. Якщо цей регіон стане джерелом вуглекислого газу, а не його поглиначем, стримувати кліматичну кризу стане набагато важче.

Чому ліси стали джерелом СО2

За допомогою нового методу аналізу супутникових даних міжнародна команда вчених вперше показала, що ліси стають великим джерелом вуглекислого газу, виділяючи його більше, ніж зони, повністю позбавлені рослинності.

З 2010 по 2019 бразильська частина Амазонії, яка складає приблизно 60 відсотків усього лісу, виділила 16,6 мільярда тонн СО2, а поглинула тільки 13,9 мільярда тонн.

Причиною тому є вирубка лісів та пожежі. "Ми наполовину очікували цього, але вперше у нас є цифри, які показують, що бразильська Амазонія стала своєю протилежністю, і тепер це велике джерело емісії. Ми не знаємо, в який момент ця зміна стане незворотною", — сказав Жан-П'єр Віньерон, один зі співавторів.

Дослідження також говорить про те, що у 2019 році масштаби вирубки лісів та пожеж зросли у чотири рази. Якщо двома роками раніше це був один мільйон гектарів, то у 2019 році – 3,9 мільйона гектарів.

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...