Любителі хот-догів і бургерів у зоні ризику: Вчені оприлюднили лякаючі результати досліджень

Соковиті бургери, ароматні хот-доги та інші улюблені на пікніках страви можуть становити серйозну загрозу здоров’ю - про це свідчать нові результати масштабного аналізу. Згідно з даними американських науковців, регулярне вживання навіть невеликих кількостей обробленого м’яса може підвищувати ризик розвитку діабету, серцевих захворювань і певних типів раку, передають Патріоти України

Команда дослідників із Вашингтонського університету вивчила понад 70 наукових праць, що охопили дані мільйонів людей. Висновки невтішні: ковбаси, сосиски, шинка, бургери та подібні продукти шкодять організму не менше, а подекуди й більше, ніж трансжири чи солодкі газовані напої.

Вчені наголошують: безпечної кількості для споживання обробленого м’яса фактично не існує. Зі зростанням дози – зростає і ризик. У звіті йдеться: “Кожен грам додає потенційної шкоди. Особливо це стосується ризику колоректального раку та діабету 2 типу”.

Щоб краще уявити масштаб: щоденне споживання одного хот-дога може збільшити ймовірність розвитку діабету на 11%, а раку товстої кишки – на 7%. Національна служба охорони здоров’я Великої Британії (NHS) вже давно рекомендує обмежити вживання червоного та обробленого м’яса до 70 г на день. Проте навіть ці рекомендації нині виглядають занадто поблажливими.

Нове дослідження, оприлюднене в журналі Nature, закликає до перегляду норм: ризики серйозні, і зволікати з висновками не варто. Висновок експертів простий: якщо ви регулярно споживаєте бургери чи сосиски — саме час переглянути свої харчові звички. Адже здоров’я — не те, з чим варто ризикувати заради кількох хвилин гастрономічного задоволення.

Дуже бояться апокаліпсису? Світові мільярдери масово будують бункери

неділя, 12 жовтень 2025, 6:56

Світові мільярдери активно готуються до невідомого майбутнього: будують сховища, укріплюють будинки та інвестують у технології виживання. Що змусило їх повірити в близькість кінця світу, передають Патріоти України з посиланням на BBC. Серед найзаможні...

Винна генетика! Вчені пояснили, хто більше схильний до депресії - жінки чи чоловіки

неділя, 12 жовтень 2025, 6:00

Жінки мають більшу схильність до депресії на генетичному рівні: науковці знайшли 16 генів, які можуть впливати на розвиток депресії у жінок, і тільки 8 - у чоловіків. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на дослідження, опубліковане у журналі Na...