Людям у пошуках роботи: Київ гостро потребує фахівців різного гатунку. Список професій

Після початку повномасштабного вторгнення, роботу втратили, за даними Мінекономіки, приблизно 5 млн українців. Тим часом станом на 1 червня у столиці зафіксовано всього 3,1 тис. безробітних

У медицині особливо відчувався брак молодшого медичного персоналу, медсестер

Нині у Києві безробіття на найнижчому рівні з початку повномасштабного вторгнення, проте місто потребує працівників у сфері торгівлі та послуг. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповіла заступниця голови КМДА Марина Хонда.

«За інформацією Київського міського центру зайнятості станом на 1 червня у столиці зафіксовано всього 3,1 тис. безробітних. І це утричі менше, ніж на початок повномасштабного вторгнення. Але все одно маємо враховувати, що не всі безробітні ідуть до центрів зайнятості ставати на облік. Хоча з’явилися і нові вакансії, і попит на ті, на які раніше не було. Я у центрі зайнятості запитала, яких спеціалістів зараз шукають активно. Мені відповіли, що, наприклад, стрільців. Виявилося, під час набору до «Гвардії наступу» шукають стрільців», – зауважила Хонда.

Станом на 1 червня найбільший попит – на працівників сфери торгівлі та послуг. Потрібні також кухарі, продавці-консультанти, охоронці, економісти. Високий попит на робітників комплексного прибирання будинків, службових приміщень, двірників, швачок, водіїв трамваїв, фрезерувальників, токарів, медичних сестер і медбратів, електрогазозварників тощо.

«Перший період повномасштабної війни забрав із цих сфер багато чоловіків: електриків, техніків. І до сьогодні залишається потреба, наприклад, у водіях. Але ми вже більш-менш вирівняли ситуацію. Також минулого року була криза в освітній галузі, оскільки дуже багато вчителів виїхали», – сказала заступниця голови КМДА.

Вона додала, що у медицині особливо відчувався брак молодшого медичного персоналу, медсестер. Є велика проблема – брак реабілітологів, психологів, фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, соціальних працівників. Навантаження на соціальну сферу збільшилося, адже збільшилася кількість людей з інвалідністю, зокрема, дітей, які потребують допомоги, збільшилася кількість людей із психічними розладами.

«Медична сфера, освіта заповнили кадрові прогалини за допомогою ВПО. А от соціальна сфера – ні. Із самотніми людьми похилого віку, особами з інвалідністю працюють, в основному, жінки, старші за 50 років, тут брак фахівців. А це почасти важка робота, де потрібно підняти пацієнта, помити. Зрозуміло, що фізично вони не все можуть виконати.

У нас є пропозиції роботи, вакансії. Але ж ми не приватна структура. Наші виплати прив’язані до кваліфікаційних норм, постанов. У нас є зарплатна стеля. Можемо додавати преміями, надбавками. Чи багато це – 20 тис. грн для людини, яка працює з дитиною з інвалідністю? Наприклад, реабілітолог із графіком з 9 ранку до 18 вечора. Знаючи, які це психологічні навантаження, скажу, що небагато. До того ж, враховуючи витрати на життя у Києві. А з іншого боку, триває війна…» – зазначила Хонда.

Також вона розповіла про заборгованість із виплатою заробітної плати, особливо на приватних підприємствах, хоча є і на деяких державних. Але заборгованість була завжди. Зараз, наприклад, найбільші підприємства-боржники з виплати заробітної плати по Києву – це ТОВ «Краснолиманське», «Завод 410 цивільної авіації», «Київський державний завод «Буревісник», «Регіональні електричні мережі» і «Укрінтеренерго».

Марина Хонда – заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень (з 2018 р.). Координує діяльність департаментів суспільних комунікацій, соціальної політики, служби у справах дітей та сім’ї, управління туризму та промоцій. У столичній владі з 2001 р. До 2008 р. працювала у секретаріаті Київської міської ради в юридичному відділі та в управлінні правового забезпечення. З 2008 р. до 2010 р. – начальник юридичного управління ТОВ «Концерн «Київпідземшляхбуд». З 2010 р. начальник Головного управління з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). З 2012 р. – директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА.


Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...