Людство рухається до колапсу: Розкритикований прогноз вчених 1972 року виявився напрочуд точним

1972 року група вчених змоделювала майбутнє планети Земля і дійшла висновку, що у наступному століття на людство чекатиме глобальний колапс, якщо не змінити те, як люди ставляться до довкілля та використовують наявні ресурси. Попри критику, якої зазнав тоді опублікований звіт, реалії сьогодення показують, що вчені були надзвичайно близькими до істини, передають Патріоти України.

Як розповідає IFLscience, 1972 року команда вчених з Массачусетського технологічного інституту (MIT) за допомогою комп'ютерної моделі зазирнула в майбутнє. Дослідження проводилося на замовлення Римського клубу, міжнародної групи провідних академіків, науковців, бізнесменів та політиків.

Звіт отримав назву The Limits To Growth (в перекладі з англійської – "Межі зростання"). У симуляції використовувалася модель системної динаміки, відома як World3. За її допомогою вчені вирахували, як взаємодія між населенням, промисловим виробництвом, забрудненням довкілля, виробництвом продуктів харчування та використанням природних ресурсів Землі вплине на майбутнє.

Дослідження показало, що глобального колапсу та збереження рівня життя вдалося уникнути лише в разі кардинальних змін в пріоритетах та суспільних цінностях. Автори звіту писали, що якщо необмежене економічне зростання буде продовжуватися без огляду на вплив на навколишнє середовище, то це врешті решт призведе до того, що глобальне суспільство страждатиме від нестачі продовольства і різкого падіння добробуту людей.

Модель World3 також показала, що якщо все залишатиметься без змін, то глобальних крах суспільства відбудеться у 21 столітті. "Бездіяльність у вирішенні цих проблем рівнозначна рішучим діям. Кожен день продовження експоненціального зростання наближає світову систему до кінцевої межі цього зростання. Рішення нічого не робити – це рішення збільшити ризик краху", – попереджали вчені у звіті.

При цьому під колапсом мається на увазі не загибель людства, а повна стагнація промислового зростання та значне зниження добробуту людей.

Тоді опубліковане дослідження викликало багато критики, але в листопаді 2020 року директорка бухгалтерської фірми KPMG Гая Геррінгтон порівняла звіт із реальними даними. Вона використала нову модель, яка теж показала, що без значних змін людство й далі рухатиметься до неминучого колапсу. Існувало два сценарії колапсу:

  • через виснаження природних ресурсів;
  • через забруднення, зміну клімату та/або руйнування довкілля.

Однак її аналіз також показав ймовірність існування сценарію "всеосяжних технологій", який передбачав, що технологічний розвиток дозволить людству вийти з пастки екологічних проблем. Однак тут теж був свій мінус, оскільки добробут людства падав через зростання вартості технологій.

Якщо ж людство кардинально змінило б суспільні цінності та пріоритети, як показало дослідження Геррінгитон, то відбулася б стабілізація людської популяції до кінця 21-го століття та збереження рівня життя. Таким чином робота Геррінгтона показала, що прогнози 50-річної давнини виявилися напрочуд точними, і суспільство, ймовірно, все ще не стало на шлях до стабільного світу.

Запропонував старенькій киянці допомогу: Власниця трикімнатної квартири на Печерську пустила до себе незнайомця і стала безхатьком

субота, 27 липень 2024, 21:00

Власниця трикімнатної квартири на Печерську на схилі років опинилась на вулиці через зухвалого шахрая, який привласнив її помешкання. За словами правоохоронців, 48-річний чоловік підшукував людей без родичів, які мають у власності нерухомість. Таким чи...

Слуги Зеленського різко піднімають податки і собі зарплатню. А тим часом вже третині українців має гроші тільки на їжу, і ще кожному десятому не вистачає навіть на це - соціологи

субота, 27 липень 2024, 20:00

32% сімей в України грошей вистачає лише на їжу - купувати одяг складно. Про це повідомляє видання Дзеркало тижня з посиланням на дані Центра Разумкова, передають Патріоти України. . Ще майже половині сімей українців (48%) грошей вистачає на їжу та о...