Людство, ще поживемо: Науковці отримали обнадійливі результати досліджень імунітету від коронавірусу

Імунітет до Covid-19 зберігається не менш ніж рік і може залишитися на все життя. Він може посилюватись із часом, особливо після вакцинації.

Вчені провели кілька досліджень, які в сукупності показують, що більшості людей, які видужали від Covid-19 і згодом вакцинувалися, не знадобляться так звані підсилювачі вакцин, повідомило видання The New York Times.

За словами фахівців, вакциновані люди, які ніколи не хворіли на коронавірус, найімовірніше, потребуватимуть повторних щеплень. Так само як і ті, що були інфіковані, але в них не виробилась стійка імунна відповідь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'ясували причину утворення тромбозу після щеплень AstraZeneca

Обидва дослідження проводили з людьми, які вилікувалися від коронавірусу близько року тому. Відповідно до одного з них, клітини, які зберігають пам'ять про вірус, перебувають у кістковому мозку і можуть виробляти антитіла, коли це необхідно.

Інше дослідження показало, що ці так звані В-клітини пам'яті продовжують циркулювати та зміцнюватися протягом щонайменше 12 місяців після первинного зараження.

"Дослідження підтверджують припущення про те, що імунітет, зумовлений інфекцією і вакцинацією проти SARS-CoV-2, ймовірно, є довготривалим", - зазначив імунолог із Пенсильванського університету Скотт Хенслі.

Результат може не стосуватися захисту, отриманого лише з допомогою вакцин, тому що імунна пам'ять, ймовірно, буде організована по-іншому після імунізації, якщо порівняти з пам'яттю після природної інфекції.

Це означає, що людям, які не хворіли на Covid-19 і були щеплені, в кінцевому підсумку може знадобитися ревакцинація.

"Навіть якщо ви інфікувалися, це не означає, що у вас надпотужна імунна реакція", - каже Еллебеді.

Висновки дослідження доводять, що людям, які одужали від Covid-19, усе ж варто робити щеплення.


"Бавовна" наводить жах? Опитування показало, чого найбільше бояться росіяни

четвер, 25 квітень 2024, 7:25

У першому кварталі 2024 року головними страхами росіян стали диверсії та атаки безпілотників. Занепокоєння громадян також підкріплювалося постійними вибухами у Білгородській області, передають Патріоти України. Це випливає з національного індексу триво...

Удар по шпигунській мережі китайців: Байден підписав закон про заборону в США TikTok. Коли та за яких умов почне діяти

четвер, 25 квітень 2024, 7:15

Президент США Джо Байден у середу, 24 квітня, підписав законопроект, який може призвести до загальнонаціональної заборони TikTok, повідомляє CNN. Це положення було включено до законопроєкту про надання іноземної допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню. Вод...