Люди та собаки суттєво відстають: Учені порахували, скільки виразів обличчя буває в домашніх котів

Дослідження в Лос-Анджелесі показало, що домашні кішки куди більш експресивні істоти, ніж усім здавалося раніше. Їхні мордочки можуть передавати сотні виразів, а людські обличчя або, скажімо, морди собак — тільки десятки, передають Патріоти України.

Дослідники відстежували поведінку 53 дорослих короткошерстих домашніх кішок і вивчали їхні лицьові вирази з використанням спеціальної системи кодування лицьових дій. Особливу увагу приділяли рухам лицьових м’язів, (ДЛМ), які виявляли в різних ситуаціях.

Виявилося, що домашні кішки мають неймовірно багатий репертуар мімічних виразів. Всього у них було виявлено вражаючих 276 унікальних виразів мордочки. Це число перевершує кількість виразів у собак (27) і навіть у людей (44).

Дослідження також виявило, що більшість виразів (45%) вказують на доброзичливий настрій кішок, тоді як 37% виразів свідчать про наявність агресії. Решта 18% виразів виявилися двозначними і потребують додаткового аналізу.

Ця нова інформація розширює наше розуміння комунікації між кішками і підкреслює важливість афіліативних лицьових сигналів у створенні та підтримці соціальних зв’язків усередині видів.

Дослідження проведено в некомерційній рятувальній організації CatCafé Lounge, створеній, щоб прилаштовувати безпритульних тварин і покращувати їхню соціалізацію. Ця робота ставить під сумнів стереотип про кішок як про індиферентних істот, які мало реагують на те, що відбувається.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...