"Люди в хвості не встигли ворухнутися": Житель Мурманська розповів про порятунок з палаючого літака в Шереметьєво

Паніки жодної спочатку не було. Все змінилося, коли літак загорівся.

Рештки російського "суперлайнера". Фото: Рейтерс.

Житель Мурманська Євген Клімов, який був одним з пасажирів, котрі зуміли вибратися з салону охопленого вогнем літака розповів про те, що відбувалося на борту. Розповідь пасажира опублікувало видання "360", передають Патріоти України.

«Я сидів з заплющеними очима, дрімав. Блискавки не бачив. Почув хлопок. Спалах була такий, що я його з закритими очима побачив. Це ще в польоті. Можливо, це і була блискавка, про яку йде мова. Почув інформацію від екіпажу, що розвертаємося і летимо назад. Коли тільки літак вдарився другий раз, там таке полум'я. Це ж гас авіаційний, він високотемпературний. Там полум'я... Я не бачив, але чув, мужики там кажуть, що лопнув ілюмінатор, природно вогонь потрапив прямо в салон. І коли відкрили двері, протягом потягнуло весь газ вперед. Ті люди, які в хвості сиділи, не встигли навіть ворухнутися. Хоча я там прізвища дивлюся... Один з 18 ряду встиг, проскочив. Він у московській лікарні лежить. І з 15-го ряду якийсь там теж вискочив. А поруч з 10-го вже все...», - пригадав Євген Олександрович.

За його словами, паніки жодної спочатку не було. Все змінилося, коли все загорілося. Закричали і зашуміли жінки. Чоловіки закликали не кричати і швидше виходити. «Я сидів скраю, в проході. Вийшов і став у восьмому ряду, випустив пасажирів, які поруч. Одна жінка вийшла, друга начебто теж вийшла, але її чомусь ми потім не знайшли. І в списках зниклих вона числиться. Тому я подивився, там все було в диму. Через вікно вже відчував жар божевільний. А далі подивився - тьма-тьмуща, дим. Усіх, хто йшов, я пропускав, виштовхував, швидше-швидше. Потім бачу: йде дим прямо по верху, чорний дим. Відчуваю, що у мене перехоплює подих. Я пригнувся нижче до підлоги. Став дрібними вдихами вдихати повітря, затримав дихання. Бачу, що вже ніхто не йде. Вже ніхто не виходить. А попереду чорна темрява. Я йду туди в бік пілотів. Я думав, що як заходили, туди і треба виходити. Але мене стюардеси тут же штовхнули, я вилетів на свіже повітря по жолобу. А за мною вже стюардеси зіскочили», - розповів чоловік.

Євген Клімов згадав, що вже на землі озирнувся і побачив «шалене полум'я». Горіло все: від крил і до хвоста. Він звернув увагу, що з кабіни теж пішов чорний дим. Там пілоти відкрили вікна. Один з пілотів спускався по мотузці. «Бігали люди. Жінку одну поклали на землю, у неї вся спина обгоріла. Рятувальники прибігли, почали обробляти. Туди-сюди бігають, тут дощик пішов. Всі розбіглися по полю. Потім зібрали й відвезли нас в термінал B, де ми вже усвідомлювали, що сталося. Це був шок», - пояснив Євген Олександрович.

Він зізнався, що досі відчуває нездужання. Вчора у нього було враження, що він весь день знаходиться «під наркозом». Сьогодні - біль у горлі. «Я ніякої тисняви не помітив. Виходить я останній вийшов. Дійсно, виходили люди і з багажем. Але це люди, які увійшли з валізами, вони перебували у VIP-салоні. У них і ширше там проходи, валізи, можливо, у них стояли поруч. Вони ніяких перешкод не створювали. Там двоє людей з валізами вийшло всього. Я стояв, повернувся назад, там видимості нуль. Не виключено, що люди в паніці не знали, куди бігти. Там газ такий... Я трохи ковтнув і зрозумів, що самопочуття таке, ніби спазм всіх дихальних стався, горлянки. І я природно опустився, побачив, що внизу менше газу. А потім виходив мало не навприсядки, трошки затримував дихання. А коли чорний дим підійшов, я намагався не дихати. Я звернув увагу, що мужики, які вийшли попереду мене всі чорні, обличчя в сажі. А я практично чистий був. Звичайно, одяг провоняв весь», - пояснив співрозмовник «360». «Ніхто ніяких компенсацій не обіцяв. Нема коли про це було думати. Як можна думати про компенсації, коли загинули люди? Це жах, звичайно, таке пережити!» - зізнався пасажир Sukhoi Superjet 100.

"Це висновок лікарів": Віталій Капранов назвав причину раптової смерті свого 56-річного брата-близнюка

четвер, 18 квітень 2024, 15:27

Український письменник та публіцист Віталій Капранов назвав причину смерті свого 56-річного брата-близнюка Дмитра, який пішов з життя 16 квітня, передають Патріоти України. Раптова смерть Дмитра Капранова стала справжнім шоком для українського суспільс...

Де і ким працюють українські біженці у Латвії: Оприлюднено офіційні дані

четвер, 18 квітень 2024, 14:58

З початку цього року в Латвії як працівники офіційно було зареєстровано 8700 громадян України. Про це із посиланням на Центральне статистичне управління країни пише Baltijas Balss, передають Патріоти України. Найчастіше громадяни України працюють у про...