"Людині треба прийти до ТЦК": У Міноборони пояснили, чи загрожують штрафи 17-річним юнакам в Україні


Взяття на військовий облік юнаків-призовників в Україні - щорічна процедура, яка не пов'язана з мобілізаційними заходами під час війни. Однак хлопцям, які з певних причин не стали на військовий облік призовників, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу. Про це повідомив Дмитро Лазуткін, речник Міністерства оборони, передають Патріоти України.

"Людині треба прийти до ТЦК з документами, свідоцтво про народження має бути, ідентифікаційний код, паспорт, і, якщо вона проходила якісь вишколи і навчалася в якихось секціях, які так чи інакше мають відношення до військової справи, якісь сертифікати, грамоти принести", - сказав він.

Лазуткін також не виключив, що запроваджуватимуть штрафи для 17-річних хлопців, які не виконали вимоги. "Наразі ці штрафи збільшено, тому відкидати того, що штраф може бути, ми не можемо. Є норма закону, наразі суми штрафів від 17 тисяч гривень, доволі суттєві", - додав він.

Нагадаємо:

17-річних хлопців які з певних причин не стали на військовий облік, оповіщатимуть за місцем реєстрації за допомогою повісток для прибуття до ТЦК та постановки на військовий облік.

Відповідно до постанови Кабміну №563, чоловіки, які перебувають за кордоном, підлягають військовому обліку на тих же засадах, що і чоловіки в Україні. Тому українці за кордоном зобов'язані приїхати до України та особисто стати на військовий облік у територіальних центрах комплектування протягом 30 днів від дня набрання чинності постановою Кабміну від 16 травня 2024 року №563, тобто до 16 червня.

Раніше передбачалось, що знятися з військового обліку призовникам, військовозобов’язаним та резервістам, які виїжджають за кордон, можна було після особистого прибуття до відповідного ТЦК з документами, що підтверджують виїзд за кордон. У зв’язку із внесенням змін до ст.37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", наразі відсутня норма для призовників, військовозобов’язаних і резервістів щодо зняття їх з військового обліку у ТЦК для виїзду за кордон.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...