Льотчики ЗСУ самостійно вивчали особливості роботи на F-16, поки політики роздумували

Накопичені з минулого року знання допоможуть пришвидшити курс підготовки на літаках F-16, коли той почнеться під проводом сертифікованих інструкторів держав НАТО

Українські пілоти ще з минулої весни почали вивчати особливості винищувачів F-16.

Водночас почали вдосконалювати свою англійську. Про це розповів український пілот із позивним "Джус" в інтерв'ю українській службі "Голосу Америки".

"Ми загорілися ідеєю отримати нові літаки навіть коли й близько не було сигналів, що це реалістично. Але все ж таки це стало такою великою мотивацією для наших пілотів, особливо молодих, перспективних, тих, хто знає англійську мову. І поступово ми запускали цю ідею самопідготовки, оскільки бачили, що політики роздумують, оцінюють і поки немає жодних серйозних кроків щодо підготовки, то самоініціативно почали додатково займатися англійською мовою, додатково займатися вивченням літака як такого, починаючи просто з читання мануалів, книжок по F-16. Насправді на початку це була вільна програма, тобто хто хоче вибирає F-15, F-18 і так далі. Потім вже сконцентрувалися, коли стало зрозуміло, що державна позиція є щодо F-16", – заявив він.

За словами пілота, були організовані як очні додаткові курси англійської мови, так і заочні дистанційні. Проводилося вивчення літаків, їх кабіни, ініціативно створені симулятори.

"Тобто це не порівняти з повноцінними сертифікованими тренажерами, але це все дає змогу базово ознайомитися з кабіною, з режимами роботи тих чи інших систем і з певними процедурами. Ти можеш відпрацювати запуск двигуна, зліт, посадку, якісь базові тактичні прийоми і так далі. Це все наближає нас до успішного освоєння цих літаків в найкоротші терміни, бо приїдуть не нульові люди, які взагалі той F-16 бачили на картинці лише, а вже люди, які усвідомлюють, що це таке, усвідомлюють різницю, оскільки обрані пілоти – це вже пілоти з доволі серйозним досвідом польотів на наших літаках. І єдине, що потрібно – це от якраз зрозуміти ті пробіли, ті відмінності, на які треба звернути найбільше уваги, щоб швиденько перевчитися на нові літаки", – зазначив "Джус".

Україна вже передала партнерам список авіаторів для навчання на винищувачах F-16. Зараз розробляється послідовність підготовки льотчиків. "Джус" вважає, що українські пілоти можуть навчитися літати на F-16 за 4-6 місяців.

Новий скандал: На Закарпатті жінки напали на військових (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:14

19 квітня на Закарпатті стався черговий конфлікт між місцевими жителями та представниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Про ситуацію розповіли у Закарпатському обласному ТЦК, передають Патріоти України. Там ...

В Україні змінюються умови військового обліку: Що тепер чекає на чоловіків

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:56

В Україні відбудуться зміни в умовах військового обліку завдяки новому закону про мобілізацію. Зокрема, чоловіки повинні будуть уточнити свої військово-облікові дані без очікування повістки. Крім того, запрацював єдиний реєстр "Оберіг" - там міститься ...