Львів у траурі: Помер відомий драматург і письменник, який заснував "Галичина-фільм"

У Львові помер відомий письменник, драматург, кіносценарист і засновник першої незалежної кіностудії "Галичина-фільм" Василь Босович. Він не дожив лише кілька днів до свого 80-річчя. Про це повідомила родичка Еля Босович на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

"Сьогодні від нас пішла видатна особистість - письменник і драматург, мрійник, великий патріот України, засновник першої в Україні незалежної кіностудії "Галичина-фільм". Мені він був хорошим свекром, який завжди цікавився життєвими та творчими подіями мого життя, моїм дітям прекрасним дідом, вигадливим на різні забави, а чоловікові – кращим батьком. Нехай світла пам'ять про нього живе серед його колег, друзів і рідних, Нехай земля буде пухом для його виснаженого хворобою тіла, і нехай душа знайде вічний мир і спокій серед незвіданих для людей небес", - сказано в повідомленні.

Біографія Василя Босовича

Василь Босович народився 1 травня 1942 року в Івано-Франківську (на той час – Станіславі). Закінчив Львівське вище військово-політичне училище, факультет журналістики, у 1967 році. Після - Львівський поліграфічний інститут ім. Федорова.

Працював редактором і журналістом у місцевих виданнях. У 1989 році заснував першу незалежну кіностудію "Галичина-фільм". Студія займалася зйомками кліпів, телевізійних і анімаційних фільмів. Василь Босович з 1990 року був директор кіностудії, а також художнім керівником.

Він автор таких п'єс і сценаріїв як "Олекса Довбуш", "Князь Данило Галицький", "залізні солдати", заручники", "для домашнього вогню", "Дорогою ціною", "Золотий пил", "Ковчег", "Перед Другим пришестям".

Босович став продюсером двох художніх і майже тридцяти документальних фільмів. У 1995 році став лауреатом Державної премії в галузі драматургії та театрального мистецтва імені Котляревського, а у 2008 році отримав першу премію за сценарій до фільму "Ангел з патефоном" на "Коронації слова".

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...