Лик древнього предка людини: Як виглядали денисівці 40 тисяч років тому

Команда вчених з Ізраїлю та Іспанії спробувала відтворити анатомію загадкових денисівців. В людських популяціях і сьогодні залишається їхній слід.

Команда вчених з Ізраїлю та Іспанії спробувала відтворити анатомію загадкових денисовців – вимерлого виду людей, який близько 40 тисяч років тому жив в одних місцях з неандертальцями та сучасними людьми.Про це повідомляє Science News із посиланням на роботу, опубліковану 19 вересня в журналі Cell, передають Патріоти України.

Команду дослідників очолили генетики Девідом Гохманів і Лиран Кармель з Єврейського університету в Єрусалимі. Вони спробували відтворити фізичні особливості денисовців, беручи за основу те, як могли функціонувати їхні гени. Справа в тому, що останків цього виду зовсім мало - кістка фаланги пальця руки дівчинки(її ДНК і використали в роботі), корінний зуб молодого чоловіка та фаланга пальця ноги.

Незважаючи на брак останків, денисівці залишили слід в еволюції нашого виду. Від наших предків вони відділилися близько 700 тисяч років тому, але коли сучасні люди і денисівців зустрілися знову сотні тисяч років потому, вони спарювалися, тож їхня ДНК залишилась в людських популяціях сьогодні.
За результатами дослідження цей давній вид міг мати велику грудну клітку, низький лоб та широкий таз. "Це перша реконструкція скелетної анатомії денисівця", - говорить Кармель. Художній малюнок, заснований на цьому кістяку, зображує темні широкі очі та широкий ніс.

Інформація була отримана на основні ділянок ДНК денисівця, що регулюють активність генів, відповідальних за розвитку скелета.

Реакція наукової спільноти на цю роботу варіюються від оптимістичної цікавості до відвертого скептицизму. Остаточний вердикт точності портрета стародавньої дівчинки може поставити знахідка більших частин скелету Денисівської людини.

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...